BBTK roept aandeelhouders Delhaize op bonus topman te verwerpen

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 14:13

De socialistische bediendevakbond BBTK heeft maandag een oproep aan de aandeelhouders van Delhaize gedaan om de aandelenbonus van 1,5 miljoen euro voor topman Frans Muller te verwerpen.

84d75ba0-dfb8-11e5-a687-54137fea495e_web_scale_00711575_00711575__-2.jpgDe vakbond heeft maandag actie gevoerd bij de aandeelhoudersvergadering van de supermarktgroep.

 Ze willen met die actie ook duidelijkheid eisen over wat de fusie met Ahold de werknemers brengt. ‘Tal van werknemers zijn nog steeds onzeker over hun toekomst’, klinkt het in een communiqué.

De vakbond brengt in herinnering dat ze de herstructurering die midden 2014 werd aangekondigd altijd heeft beschouwd als een manier ‘om de bruid op te smukken met het oog op de verkoop aan een andere groep’.

‘Dat gerucht bleek al gauw te kloppen toen de ‘fusie’ met Ahold publiek werd gemaakt, na de herstructurering. Dat betekent opnieuw onzekerheid, nu de mededingingscommissie heeft besloten dat er winkels moeten afgestoten worden, waar 400 jobs op het spel staan.’

Het sociaal akkoord dat vakbonden en directie sloten over de herstructurering betekende bijna 2.000 jobs minder. ‘Er werd ook ingeleverd op de arbeids- en loonsvoorwaarden. De gevolgen daarvan laten zich nu volop in de winkels voelen.’

De fusie zal op de aandeelhoudersvergadering van maandag moeten worden goedgekeurd. Daar zal de vakbond actie voeren, ook tegen de aandelenbonus van 1,5 miljoen euro voor Muller.

‘Een dergelijke bonus uitreiken zou schandalig zijn. Een doorsnee werknemer van Delhaize moet daar 67 jaar voor werken.’

De vakbond wijst erop dat in Nederland de aandeelhouders de bonussen voor de ceo’s van Ahold en Delhaize verworpen hebben. ‘Het zou de aandeelhouders van Delhaize sieren om in deze te breken met de traditie van buitensporige bonussen voor een beperkt groepje topmensen’, meent het BBTK.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/ door BELGA Foto: News

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.