Positie pensioenfondsen opnieuw verslechterd

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 14:36

De positie van de vijf grootste pensioenfondsen is opnieuw verslechterd. Vier van de vijf hebben een dekkingstekort.

positie-pensioenfondsen-opnieuw-verslechterd-2.jpg

Daarmee wordt de kans groter dat de pensioenen verlaagd moeten worden. De positie in december 2016 bepaalt of fondsen dat daadwerkelijk moeten doen. Dit heeft zowel gevolgen voor mensen die pensioen ontvangen als voor deelnemers die nog pensioen opbouwen.

De dekkingsgraad van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, is in februari gedaald tot onder de kritische grens van 90 procent. Die daalde in een maand van 91,2 procent naar 88,2 procent.

De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden, kwam uit op 97,3 procent. Dit percentage bepaalt of een pensioenfonds de pensioenen moet korten of mag verhogen.

Daarmee heeft het ABP een dekkingstekort. Er is sprake van een tekort bij een beleidsdekkingsgraad van onder de 104,3 procent.

De percentages zeggen iets over de verhouding tussen de bezittingen en verplichtingen van pensioenfondsen. Dan gaat het om de pensioenen die de fondsen nu en in de toekomst moeten uitkeren. 

"Als de situatie niet verbetert voor het einde van het jaar, moet ABP de pensioenen in 2017 verlagen", laat het fonds weten.

Lees meer op: http://www.nu.nl/pensioen/4230630/positie-pensioenfondsen-opnieuw-verslechterd.html

http://www.nu.nl/ Door: NU.nl Foto: Hollandse Hoogte

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.