Fiscalisten: ABN mag eigendom in belastingparadijs gewoon verhullen

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 15:19

Je kunt het verhullen van eigendom in belastingparadijzen enkel tegengaan door de internationale regelgeving aan te passen. Gebeurt dat niet, dan mogen bedrijven als ABN Amro dit gewoon als dienst blijven aanbieden.

Minister Dijsselbloem van Financiën: transparantie 'om deze rot aan te pakken'.Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Dat zeggen drie fiscalisten naar aanleiding van het bericht dat ABN Amro de namen van klanten zou verhullen via een dochter op Guernsey. ABN Amro opereert precies binnen de wet, aldus de fiscalisten. Ook de staatsbank zelf benadrukt dat.

Het gebruik van belastingparadijzen is niet verboden zolang het geld dat daar in vennootschappen zit wordt opgegeven bij de lokale fiscus. Zelfs niet als de eigenaar van de vennootschappen verhuld wordt, zoals kan via ABN-dochter Martello in Guernsey. Martello is aandeelhouder in naam, ofwel 'nominee shareholder', van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden en houdt op die manier de identiteit van hun eigenaar geheim, blijkt uit publicaties in de dagbladen Trouw en Het Financieele Dagblad.

Geheimhouding niet nodig

'Om belasting te ontwijken, is die geheimhouding niet nodig. Dat kan en mag ook gewoon in alle openheid', zegt Jan van der Geld, hoogleraar belastingrecht aan de universiteit van Tilburg. Een geheime constructie maakt illegale belastingontduiking wel gemakkelijker, 'maar ik denk niet dat ABN Amro meewerkt aan illegale praktijken. Zij hebben een meldplicht.' De bank wijst hier ook op. 'Als je echt te kwader trouw bent, kun je schimmige zaken gemakkelijker via een minder bekende partij in een land met minder regels doen', aldus een woordvoerder.

'De publieke commotie laat zien dat afschermen tegenwoordig een ongemakkelijk gevoel geeft. Mensen willen dat het controleerbaar is voor de Belastingdienst', zegt de Leidse hoogleraar belastingrecht Koos Boer.

http://www.volkskrant.nl/economie/  Door: ANP Foto: Gert Jan van Teeffelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.