Zo kan Matthijs van Nieuwkerk toch blijven cashen bij de publieke omroep

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 14:47

Van minister Ronald Plasterk mag Matthijs van Nieuwkerk binnenkort niet meer verdienen dan een minister. Dat betekent dat de presentator van De Wereld Draait Door meer dan de helft van zijn salaris moet inleveren. Maar er zijn genoeg trucs om toch een topsalaris op te blijven strijken.

matthijs-van-nieuwkerk-470x340-2.jpg

Van Nieuwkerk wordt het best betaald bij de publieke omroep: hij verdient zo’n 570.000 euro per jaar, als we de salarisgegevens van de NPO mogen geloven.

Plasterk wil daar een einde aan maken en scherpt de regels voor maximumsalarissen in de publieke en semipublieke sector verder aan. Iedereen die in dienst is bij de (semi)publieke sector mag niet meer verdienen dan een minister: 179.000 euro in 2016.

Tot nu toe werden er altijd uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor presentatoren die een groot publiek aan zich weten te binden. Maar Plasterk scherpt de regels nu aan: in sommige gevallen kan van de wet worden afgeweken, bijvoorbeeld voor medisch specialisten of luchtverkeersleiders. Maar televisiepresentatoren vallen niet in die categorie.

Andere uitzonderingen moeten eerst worden goedgekeurd door de ministerraad. Moet Van Nieuwkerk daarom meer dan de helft van zijn salaris inleveren?

Slimme trucs

Niet per se, zo schrijft NRC Handelsblad. Er is namelijk een reeks slimme trucs waardoor Van Nieuwkerk toch ruim een half miljoen kan opstrijken. Allereerst krijgen alle grootverdieners nog vier jaar hun huidige salaris uitbetaald, en daarna wordt dat bedrag in drie jaar afgebouwd.

Dan zijn we inmiddels een jaar of acht verder. Als Van Nieuwkerk dan nog presenteert, kan hij kiezen om een andere constructie te bouwen waardoor hij toch zijn salaris kan houden. Het is een mogelijkheid dat hij dan niet meer op de loonlijst van BNN-VARA staat, maar zich laat inhuren door een externe producent zoals IDtv, Skyhigh of Endemol. Die kan de beloning voor Van Nieuwkerk dan in de totale productiekosten opnemen.

http://www.z24.nl/  Door Wouter van Loon Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.