‘De grootste verliezers van een Brexit zijn niet de Britse, maar Amerikaanse banken’

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 16:33

Verschillende internationale banken zijn hun positie in de Londense City aan het heroverwegen nu het steeds realistischer lijkt dat Groot-Brittannië uit de EU stapt. De banken die het meest te verliezen hebben, komen niet uit Groot-Brittannië en ook niet uit Europa.

londen-city-2.jpg

Een nek-aan-nek-race, daar lijkt de strijd tussen de voor- en tegenstanders van een Brexit op uit te lopen. Met nog ruim twee maanden te gaan leiden de tegenstanders met een miniem verschil: volgens de Brexit poll tracker van de Financial Times is 42 procent voor een Brexit, tegenover 43 procent die vindt dat de Britten in de EU moet blijven.

De voorstanders van een Brexit winnen terrein, en een EU zonder Groot-Brittannië is dus realistisch, beseffen ook de banken in de Londense City.

Kantoor Goldman Sachs

Kopzorgen voor de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat laat een enorm pand in het centrum van Londen zetten, dat het hoofdkwartier van de bank in Europa moet worden. Liefst 500 miljoen euro moet de bouw kosten.

Maar inmiddels heeft de Goldman-top misschien al wel een beetje spijt: het heeft al laten weten dat als de Britten daadwerkelijk uit de EU stappen, er veel minder personeel naar het kantoor komt dan aanvankelijk gepland. Dat meldt The Wall Street Journal.

De bouw van het kantoor wordt gewoon doorgezet, ook als het tot een Brexit komt. Maar de bank kondigt maar vast aan: als de Britten in 2019, als het gebouw af moet zijn, niet meer in de EU zitten, zal Goldman Sachs de lege verdiepingen aan andere bedrijven verhuren.

Londen was de springplank

Goldman Sachs is niet de enige bank met grote zorgen: Amerikaanse, Japanse en Zwitserse banken hebben Londen jarenlang gebruikt als springplank voor de rest van de EU. Dat was erg aantrekkelijk, want op die manier hoefde er niet in alle 28 lidstaten een kantoor te worden geopend. EU-regels die de markten harmoniseerden maakten dat bovendien een stuk makkelijker.

http://www.z24.nl/  Door Wouter van Loon Foto EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.