Nederlandse EU-lobby voor zachte aanpak belastingontwijking multinationals lijkt succesvol

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 17:18

De landen van de Europese Unie hebben voorstellen van de Europese Commissie afgezwakt om belastingontwijking door multinationals te beperken. Daarin lijkt gehoor te zijn gegeven aan Nederlandse bezwaren.

wiebes-1-470x340-2.jpg

Dat meldden Trouw en het FD dinsdag die conceptteksten van de Europese richtlijn voor belastingontwijking in handen hebben.

De lidstaten zijn onder meer overeengekomen om de zogeheten switch-over-clausule te verzachten. Het oorspronkelijke hiervan idee was dat Europese multinationals in Europa belasting betalen, als dochterbedrijven buiten de EU een lage winstbelasting afdragen. Maar dat concept is afgezwakt.

Deelnemingsvrijstelling

Het voor multinationals gunstige Nederlandse regime kent een zogenoemde deelnemingsvrijstelling, waarbij het idee is dat winst die één keer is belast niet nogmaals kan worden belast. Voor winst uit gewone bedrijfsactiviteiten, zoals productie en verkoop, kan Nederland de deelnemingsvrijstelling handhaven.

Ook hoeven bedrijven geen belasting te betalen in Europa, als het Europese land waarin ze gevestigd zijn een belastingverdrag heeft met het land dat een lage winstbelasting kent. Dat is gunstig voor Nederland omdat het veel belastingverdragen met andere landen heeft.

De Tweede Kamer uitte eerder zorgen over de clausule. De vrees was dat Nederland hierdoor fiscaal minder aantrekkelijk zou worden voor bedrijven. Nederland is tot juli voorzitter van de EU. Het hoopt voor het einde hiervan nog een akkoord te bereiken met de lidstaten over de voorstellen van de Commissie.

http://www.z24.nl/  Door Z24/ANP Foto ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.