Aantal banen voor het eerst in twee jaar tijd gedaald

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 10:14

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 afgenomen. Dit is de eerste daling in twee jaar tijd. Tegelijkertijd nam het aantal vacatures toe.

Naamloos-289.pngDat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal banen daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met twaalfduizend arbeidsplaatsen. In de zeven kwartalen daarvoor nam de werkgelegenheid juist telkens toe. In een jaar tijd zijn er bijna 100.000 banen bijgekomen.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen stelt dat de werkgelegenheid in het eerste kwartaal is gedaald doordat het vierde kwartaal van vorig jaar relatief goed uitviel.

Zelfstandigen

Het aantal arbeidsplaatsen van werknemers daalde met dertienduizend. Maar de werkgelegenheid onder zelfstandigen groeide juist met duizend banen. Er zijn nu ruim 2,1 miljoen zelfstandigen met een baan. Dit komt neer op een op de vijf banen.

Volgens het CBS neemt het aantal zelfstandigen al jarenlang toe. De groei zit met name bij zelfstandigen zonder personeel die hun diensten aanbieden. Kappers, schoonheidsspecialisten, bedrijfskundigen en ontwikkelaars van software of applicaties behoren tot de grootste beroepsgroepen onder zzp'ers.

Zorg

In de zorg verdwenen in het afgelopen kwartaal zevenduizend banen. In de landbouw en visserij nam de werkgelegenheid ook af.

In de zakelijke dienstverlening kwamen er vijfduizend banen bij, maar verdwenen er tweeduizend uitzendbanen. In de handel, vervoer en horeca en de bedrijfstak informatie en technologie groeide de werkgelegenheid eveneens.

Vacatures

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er per saldo bijna achtduizend openstaande vacatures bij. Daarmee waren er in dat kwartaal 151.000 openstaande vacatures. 

In totaal ontstond in het eerste kwartaal het grootste aantal vacatures in zeven jaar tijd: bijna 240.000. Het aantal vervulde vacatures steeg met 22.000 naar 232.000.

Het aantal vacatures stijgt al elf kwartalen achtereen, maar heeft nog niet het niveau van voor crisis bereikt. Het niveau komt nu ongeveer overeen met dat van begin 2009.

Werkloosheid

Verder daalde de werkloosheid licht van 6,7 naar 6,5 procent. Er waren 24.000 minder werklozen dan in het voorgaande kwartaal.

Door: NU.nl Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.