ASR mogelijk dit kwartaal al naar de beurs

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 10:28

De overheid start de voorbereidingen voor een beursgang van verzekeraar ASR. Als alles meezit, zou het staatsbedrijf mogelijk al een notering kunnen krijgen.

Naamloos-294.pngDit schrijft Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister meldt dat NLFI, het overheidsorgaan dat ASR beheert, heeft geconcludeerd dat de voorwaarden voor een beursgang er nog steeds zijn. 

Dijsselbloem schreef eerder dat de financiële sector voldoende stabiel moest zijn, dat er voldoende interesse moet zijn vanuit de financiële markt en dat ASR zelf gereed moet zijn voor verkoop. 

"NLFI concludeert dat hier nog steeds aan wordt voldaan en heeft mij dan ook geadviseerd om met de daadwerkelijke verkoop van ASR te starten. Ik onderschrijf dit advies", aldus Dijsselbloem.

Prijs 

Om de beursgang te begeleiden, worden zakenbanken ingehuurd. Deze banken zijn gespecialiseerd in het waarderen van bedrijven en hebben een groot netwerk in de financiële wereld. 

De komende periode gaan analisten van deze banken in gesprek met beleggers. Op basis van hun reactie wordt bepaald tegen welke prijs ASR naar de beurs gaat en hoeveel aandelen er worden verkocht. De overheid geeft zo'n 7,5 miljoen euro uit aan deze procedures.

Bij de beursgang zijn onder andere ABN Amro, Rabobank, ING, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays en HSBC betrokken. 

Nationalisering 

Het huidige ASR komt voort uit de nationalisering van de Nederlandse onderdelen van Fortis in oktober 2008. De verzekeringstak, Fortis Verzekeringen Nederland, werd afgesplitst en ging verder als ASR. Met een bruto premie-inkomen van iets meer dan 4 miljard euro is ASR de vierde verzekeraar van Nederland. 

ABN Amro werd in november 2015 deels naar de beurs gebracht. Er werd een bedrag van 3,3 miljard euro verdiend met de verkoop van een belang van 20 procent. De overheid heeft nog steeds 80 procent van de aandelen in de bank.

Door: NU.nl Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.