Oppositie: Kamp laat zich leiden door multinationals

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 10:33

Economische Zaken loopt aan de leiband van multinationals, riep de oppositie in de Tweede Kamer vrijdag. Het ministerie maakte in het verleden afspraken met Shell en ExxonMobil over de hoogte van de gaswinning in Groningen, had de NOS onthuld. Destijds was Henk Kamp nog geen minister. Nu hij dat wel is, krijgt ook hij met regelmaat de bedrijven over de vloer. Dit heeft geen invloed op zijn beleid, beweert hij. Kamp schroefde de gaswinning, voor het eerst, juist terug.

Minister Henk Kamp.De kans is groot dat minister Kamp komende dinsdag tijdens het Vragenuur, fris terug van twee weken reces, alweer verlangt naar vakantie. De Kamer wil namelijk 'opheldering'. Uit vertrouwelijke mailcorrespondentie tussen Economische Zaken en de twee multinationals blijkt dat in 2005 al een akkoord werd bereikt over de hoeveelheid gaswinning tot 2020.

Het ministerie zette destijds in op een plafond van 375 miljard kubieke meter gas over een periode van tien jaar, Shell en Exxon vroegen om 450 miljard kuub. De bedrijven wonnen, de afspraak werd 425 miljard kuub tot en met 2015.

Tegelijkertijd werd 'overeenstemming bereikt' over de vijf jaar daarna. Namelijk dat het afgesproken plafond zou worden gehandhaafd tot in 2020 'het veld op natuurlijke wijze in decline zal komen'. Begin 2010 schreef een ambtenaar in een interne memo dat deze aanvullende afspraak 'over de periode na 2015' de 'beleidsruimte' van de minister beperkte en, bovenal saillant, dat dit deel van de deal niet was gemeld aan de Kamer.

Later dat jaar, inmiddels was het kabinet-Rutte I aangetreden met CDA'er Verhagen als minister van Economische Zaken, werd die oude afspraak van 42,5 miljard kuub per jaar vastgelegd in een nieuw plafond voor tien jaar. 'Minister is akkoord. Oude besluit blijft bestaan! Dus 2011-2020: 425 miljard m3', mailde een ambtenaar in december 2010 aan zijn collega's.

De voltallige Kamer (PvdA'er Jan Vos stond vrijdag vooraan in de rij) wil dinsdag uitleg van minister Kamp. Is de Kamer informatie achtergehouden? Wordt Kamps beleid nog steeds beïnvloed door de afspraken van zijn voorgangers met de multinationals?

Op het onthullen van een succesvolle lobby volgt steevast verontwaardiging in het parlement. Dat bedrijven als Shell en Exxon meepraten op het ministerie is echter voor niemand een verrassing. 'Het is gebruikelijk dat de sector wordt geconsulteerd', was de reactie van minister Dijsselbloem van Financiën toen afgelopen najaar bekend werd dat ING had meegeschreven aan zijn obligatiewetgeving (omtrent de 'coco's').

22 bezoeken van Shell in drie jaar tijd

Hoe gebruikelijk dat is, bleek vorige maand ook uit onderzoek van de Volkskrant naar de lobbywereld rond het Binnenhof. Tussen 2012 en 2015 hadden lobbyisten en belangenclubs 4.652 afspraken met bewindslieden van het kabinet-Rutte II.

Door Redactie Volkskrant: Joost De Vries Foto: Harry Cock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.