Nederlandse economie groeit voor achtste kwartaal op rij

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 10:50

Opnieuw staat de Nederlandse economie er beter voor. Het CBS maakte vrijdag bekend dat het bruto binnenlands product in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal en 1,4 procent in vergelijking met een jaar geleden. De economie groeit nu al acht kwartalen lang. Toch juichte er gisteren niemand bij de presentatie van het groeicijfer in Leidschenveen.

'De groei wordt breder gedragen dan voorheen. We zien nu dat ook de consumentenbestedingen eraan bijdragen en niet alleen de export. Dat is positief', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen als hij aanschuift bij een voor de gelegenheid opgezette paneldiscussie. 

Drie economen zitten aan tafel om het groeicijfer te duiden. Er is een studio gebouwd in het CBS-pand en een presentator geregeld. De 'talkshow' vormt een vernieuwd onderdeel van de 'kwartaalcijfer-presentatie', rechtstreeks te volgen via YouTube.

Het economendebatje moet het groeicijferritueel, dat de laatste kwartalen een herhaling van zetten is geworden, wat oppeppen. Want wederom luidt de boodschap: het gaat beter met de economie, de werkloosheid neemt iets af, consumenten kopen weer huizen en auto's en bedrijven investeren meer. En opnieuw zet het CBS er deze domper op: de groeipercentages van voor de grote recessie in 2008 - 2 procent of meer per jaar - keren voorlopig niet terug.

'Eigenlijk zijn wij nu net uit de crisis. Sommige landen zijn al verder', legt Van Mulligen uit. Qua overheidsfinanciën is Nederland een van de beste jongetjes van de klas in Europa. Tegelijkertijd hebben Nederlanders relatief hoge schulden vanwege de tophypotheken die ze voor de crisis afsloten. Na de ineenstorting van de huizenmarkt hebben die particuliere schulden het herstel jarenlang vertraagd.

De ECB pompt geld in de economie, waardoor de hypotheekrentes naar een historisch laag niveau zijn gedaald. Daardoor veert de woningmarkt op en staan er minder huishoudens onder water. Dit geeft verlichting, wat zich vertaalt in meer optimisme onder consumenten. 'Consumenten zijn positiever geworden over hun eigen economische positie.'

Toch had de economische groei hoger kunnen zijn. Het terugschroeven van de gasproductie in Groningen heeft Nederland in een jaar tijd circa 0,7 procent bbp-groei gekost, aldus het CBS.

Door Redactie Volkskrant: Foto: Marcel van van den Berg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.