Nederlandse economie blijft groeien

Gepubliceerd op 3 juni 2016 om 11:10

De economische groei in Nederland zet door. We hebben meer te besteden en het kostenniveau blijft laag.

Naamloos-1288.png

Het Centraal Planbureau doet ieder kwartaal voorspellingen over de economie. Volgens de laatste berekeningen groeit de economie dit jaar met 1,8 procent en volgend jaar met 2,1 procent. Eerder verwachtte het CPB dat de economie in 2017 met 2,0 procent zou groeien.

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam gisteren met soortgelijke voorspellingenover de Nederlandse economie. Die cijfers zijn behoudender. DNB gaat uit van een economische groei van 1,5 procent in 2016 en 1,9 procent in 2017.

De groei is vooral te danken aan binnenlandse bestedingen. Huishoudens geven meer uit omdat ze meer overhouden. De inflatie is heel laag en groeit volgend jaar iets door stijgende olieprijzen, maar blijft minder dan een procent. De koopkracht stijgt dit jaar met 2,6 procent en in 2017 met een kleine 0,2 procent.

Ook neemt de werkloosheid af van 575.000 naar 560.000 mensen volgend jaar.

De wereldhandel groeit traag - vooral door de tegenvallende economische ontwikkeling in opkomende landen - en levert daarom een minder grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar omdat Nederland veel handelt met andere Europese landen en de Verenigde Staten, waar het relatief goed gaat, neemt de export toch toe.

Het CPB noemt een aantal risico's die de economische groei kunnen vertragen. De zwakke financiële situatie in Zuid-Europa, onzekerheid over het monetaire beleid in Europa en de Verenigde Staten en een eventuele brexit - waarbij het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat - zouden voor Nederland slecht uit kunnen pakken.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.