De verdwenen bouwvakker: waar is hij nu?

Gepubliceerd op 3 juni 2016 om 11:22

Nergens verdween de laatste jaren zoveel werk als in de bouw. Wat is er met al die metselaars, lassers en timmermannen gebeurd?

Naamloos-1291.png

Sinds 2008 zijn er bijna 200.000 mensen vertrokken uit de bouw, blijkt uit cijfers van het CBS. Een deel van die mensen ging met pensioen. Andere bouwvakkers moesten op zoek naar nieuw werk. En dat lukte lang niet altijd.

Sterker nog: meer dan de helft van de uitstromers werkte in 2014 helemaal niet meer. Zo'n 10 procent kreeg een werkloosheidsuitkering en 11 procent een andere sociale uitkering - sommigen waren bijvoorbeeld arbeidsongeschikt; in de bouw gebeuren nog altijd veel ongelukken. Ook was er een klein aantal mensen dat ging studeren.

Bijna 93.000 mensen vonden nieuw werk. Dat was niet altijd als bouwvakker. Een behoorlijk aantal (15 procent) kwam in de industrie terecht en een deel (14 procent) ging aan de slag in de handel. Het CBS schat dat er ook een groep van minimaal 55.000 mensen is die nu zwart werkt. Wat voor werk zij doen, is onbekend.

De meeste uitstromers, ruim 105.000, werkten in 2014 helemaal niet meer.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Een kwart vond een baan in de uitzendbranche. Het is goed mogelijk dat deze mensen opnieuw als bouwvakker aan het werk zijn, maar nu via het uitzendbureau.

Er waren ook bouwvakkers die na het kwijtraken van hun baan in de bouw terugkeerden als zzp'er. In 2008 was in deze sector nog 21 procent zelfstandig, in 2014 was dat opgelopen naar 28 procent. 

De vakbonden maken zich zorgen over de arbeidsvoorwaarden van deze werkers. Ze willen dat er afspraken komen waarin vast personeel en flexwerkers gelijk behandeld worden. "Deze mensen werken tegen heel andere arbeidsvoorwaarden dan toen ze nog in loondienst waren", zegt CNV-bestuurder Gijs Lokhorst.

Vakbond FNV is al bezig om met werkgevers een modelovereenkomst op te stellen voor zzp'ers in de bouw.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.