'Economische terugval VK en Europese aandelen fors omlaag'

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 13:13

DFT zet de opinies en prognoses van een reeks economen en beurshandelaren over de Brexit op een rij. Men verwacht een economische krimp in het VK, "lange en smerige onderhandelingen" met de EU en misschien meer exits, waarbij ook Nederland wordt genoemd.

Robeco

De overwinning van het Brexit-kamp heeft de financiële markten geschokt waardoor op korte termijn er grote onzekerheid zal ontstaan over een mogelijk verder uiteenvallen van de Europese Unie. Dat stelt Robeco-econoom Léon Cornelissen. Cornelissen verwacht dat de Britse economie hard geraakt zal worden door de keuze om Europa de rug toe te keren.

Chief investment officer Lukas Daalder rekent de komende dagen op veel onzekerheid en volatiliteit op de beurzen. "Een recessie in het Verenigd Koninkrijk (VK) is waarschijnlijk, doordat investeringen gaan teruglopen en de onzekerheid zal leiden tot een daling van de consumentenbestedingen."  Het effect zal volgens Robeco merkbaar zijn op de hele Europese aandelenmarkt. "We denken dat op middenlange termijn een correctie van 10% op de Europese aandelen verwacht kan worden. Op korte termijn gaan we zeker over dat percentage heen."

Blackrock

's Werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock rekent erop dat andere Europese regeringen hun best zullen doen om een verdere desintegratie van de EU te voorkomen en populistische partijen niet in de kaart te spelen. Blackrock verwacht een "harde, rommelige, slepende en dure" scheiding tussen het VK en de EU. "Wij denken dat het mogelijke verlies op het gebied van export en investeringen veel groter zal zijn dan de voordelen van lagere bijdragen aan de EU."  Ook de EU zal getroffen worden. "Wij verwachten op termijn een zwakkere euro en druk op de Europese aandelen." Het Britse onroerend goed zakt volgens Blackrock mogelijk 10% in waarde, waarbij vooral centraal Londen last gaat krijgen."

Allianz

Analisten van financiële reus Allianz menen dat het VK waarschijnlijk nog tenminste twee jaar lid van de EU blijft, mogelijk zelfs langer. "Technisch is er dus nog niets veranderd".  Volgens Allianz is de Brexit "het meest uitgesproken voorbeeld hoe de malaise binnen het establishment de Westerse democratieën raakt".  

Allianz verwacht dat het VK uiteindelijk nieuwe en productieve handelsrelaties met de EU en landen daarbuiten zal opbouwen, maar dat het afsluiten van verdragen veel tijd en moeite zal kosten. "Gedurende die periode zal onzekerheid als een wolk boven de UK hangen. De mate van schade voor de economie is nog niet te voorzien."

ING DiBa

Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING DiBa in Frankfurt zei dat door de Brexit  "Europa's ergste nachtmerrie" is uitgekomen.

Brzeski: "De economische en politieke gevolgen  zullen nog lang voelbaar zijn. Er komt een lang, moeilijk en smerig scheidingsproces aan. Na vandaag zal Europa nooit meer zo zijn als vroeger. Europa bevindt zich in een identiteitscrisis. Na deze Brexit bestaat er het volgende Exit-gevaar.  Nu al zijn er speculaties over mogelijke EU-referenda in Frankrijk en Nederland, twee van de grondleggers van de unie. De kans op een desintegratie van de EU is toegenomen. Europa moet nu de kritiek en de scepsis bij delen van de bevolking serieus nemen."

JP Morgan

Hoofd marktstrateeg Stephanie Flanders van zakenbank JP Morgan stelt vast dat de financiële sector in Londen de winst van de Brexit-aanhangers niet heeft zien aankomen. "De vraag is nu hoe lang de onzekerheid voortduurt en hoeveel schade dat zal aanrichten. Onze eerste inschatting is dat dit een grote schok is maar, uiteindelijk, vooral een plaatselijke."

De Britse economie zal volgens JP Morgan ernstig vertragen. De bank verlaagt de verwachting van de voortschrijdende jaarlijkse groei van 1,6% tot 0,6% voor de tweede helft van 2016, met hetzelfde groeitempo in 2017. De Britse inflatie stijgt volgens JP Morgan naar 3 tot 4% in de tweede helft van 2017. De eerdere inflatieverwachting was 1,7%.

By Telegraph editorial: Photo: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.