Onverwachte Brexit dreun voor bankiers

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 13:26

AMSTERDAM - De enorme dreun van de Brexit kwam vrijdagmorgen hard aan bij banken. „Vergelijk het maar met de val van Lehman Brothers”, klinkt het onder bankiers.

CX112_7DF0_9-1.jpgDe handelsvloer van ABN Amro was vrijdag al bijzonder vroeg druk bemand vanwege het Britse referendum van een dag eerder. Sommige handelaren waakten zelfs de hele nacht in afwachting van de uitslag. De spanning door de onverwachte meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie, een Brexit, is voelbaar als kort voor 9.00 uur wordt afgeteld tot de beurzen opengaan.

Hoewel op de schermen al duidelijk is wat er gaat gebeuren, klinkt er toch gevloek als de handel van start gaat. Alle fondsen en bedrijven met een Brits luchtje eraan krijgen rake klappen. „Dat wordt een bloedbad vandaag”, concludeert een handelaar die een blik werpt op de grote schermen waar de verwachte opening van de AEX in dieprode cijfers verschijnt.

Zwarte vrijdag?
Waar de aandelenhandel pas om 9.00 uur van start gaat, daar wordt in de ‘dealing room’ van ABN Amro op dat moment al lange tijd gehandeld in valuta en staatsleningen. „Risico’s willen klanten liever niet in de boeken”, zegt Ruud Teeuwen, manager van de afdeling Fixed Income & Equity, waar de handel in onder meer obligaties en aandelen plaatsvindt. „Vanaf het moment dat de Brexit vannacht duidelijk werd zie je de Amerikaanse obligaties omhoog schieten.”

Door alle onzekerheid hollen beleggers massaal naar goud. Geen vreemde vlucht, hoewel de handelaren zich om 8.00 uur ’s morgens toch breeduit verbazen over de verhoogde goudprijs van maar liefst 70 dollar. „Of het een zwarte vrijdag wordt?”, herhaalt Teeuwen de vraag. „Het kan allemaal nog verergeren. Maar aan de andere kant: er is nu in ieder geval duidelijkheid. Bij een ‘remain’ hadden er ook maanden van gedoe over nieuwe onderhandelingen met Europa kunnen zijn.”

By editorial Telegraph: Photo: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.