Energieprijs blijkt nog lager te kunnen

Gepubliceerd op 1 juli 2016 om 14:41

AMSTERDAM - Huishoudens met een variabel energiecontract zijn de tweede helft van dit jaar nóg iets goedkoper uit dan voorspeld.

Gastaks inmiddels hoger dan gastarief

Op jaarbasis verlagen de leveranciers hun prijzen met €80 tot €120, meldt prijzenvergelijker Pricewise. Eerder nog ging de website uit van een daling van gemiddeld €75.

Van de tarieven die nu bekend zijn, spant Delta de kroon. Diens voornamelijk Zeeuwse klanten besparen €122,57. Engie is de enige leverancier die zijn tarieven gelijk houdt, een gezin is bij gemiddeld verbruik zelfs 17 cent meer kwijt dan in de eerste helft van dit jaar.

Meer belasting
De lage tarieven zijn vooral te danken aan de lage inkoopprijzen voor stroom en gas. Die laatste is inmiddels zo ver gekelderd, dat klanten van Eneco, Essent en Nuon de komende zes maanden meer belasting over hun gas betalen dan voor het gas zelf. Bij elektriciteit is dat al langer het geval. De hoge taks wordt enigszins gecompenseerd door een heffingskorting van €376.

Gezinnen met een variabele energieprijs zijn, ondanks de scherpe daling, nog steeds meer kwijt dan huishoudens die hun stroom- en gasprijs hebben vastgezet. Het loont dus nog steeds om te shoppen bij energieleveranciers, die nieuwe klanten bovendien belonen met forse welkomstkortingen.

By editorial Telegraph/ Photo: DIJKSTRA BV

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.