Augustus was een topmaand voor de huizenprijzen. De prijs van koopwoningen steeg met 6 procent, de sterkste stijging in 14 jaar. De prijzen zitten sinds mei 2014 in de lift en stijgen ononderbroken, meldt het CBS.
De piek van de huizenprijzen lag in augustus 2008, vlak vòòr de bankencrisis losbarstte en de economie in een diepe recessie verzeilde. De woningmarkt storttte in en bereikte een dieptepunt in prijzen en verkopen in juni 2013. Daarna krabbelde de markt langzaam op. Sinds twee jaar liggen de prijzen weer boven die van het jaar ervoor. Vooral in de Randstad, met de regio Amsterdam voorop, rijzen de prijzen weer de pan uit.
Ten opzichte van de piek liggen de gemiddelde huizenprijzen nog altijd 12 procent lager, ten opzichte van het dal juist 12 procent hoger. De huidige prijzen liggen nu op het niveau van juni 2005.
Onder water
De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor mensen van wie het huis 'onder water staat'. 'Onder water' wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de marktwaarde van het huis. Verkopers blijven bij verkoop dus zitten met een restschuld. Dat weerhoudt hen er vaak van te verkopen, wat weer een rem zet op de huizenmarkt en de doorstroming.
Met Prinsjesdag werd bekend dat de stijgende huizenprijzen ervoor zorgen dat steeds minder huizen 'onder water ' staan. Begin 2013 stond 36 procent van de huizen nog 'onder water', begin dit jaar was dat gedaald naar 22,5 procent.
Het Kadaster becijferde deze week dat er in augustus ook een kwart meer bestaande koopwoningen zijn verkocht. Sinds januari zijn er 132.910 woningen verkocht, een stijging met meer dan 20 procent in vergelijking met 2015.
Door de Redactie NOS: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties