Wiebes: omstreden belasting op sparen en beleggen kan anders

Gepubliceerd op 21 september 2016 om 09:42

Staatssecretaris Wiebes van Financiƫn ziet mogelijkheden om de omstreden methode voor het heffen van belasting op opbrengsten uit spaargeld, beleggingen en ander vermogen te veranderen.

Naamloos-3324.png

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin beschrijft hij drie mogelijke methoden voor de heffing in box 3.

Op dit moment betalen spaarders en beleggers 30 procent over een verondersteld jaarlijks rendement van 4 procent. Op dat fictieve rendement is veel kritiek; veel Nederlanders vinden het niet eerlijk. Zo haalden veel beleggers en spaarders een veel lager rendement; zo is de spaarrente gedaald richting 0 procent.

Mix

Om aan de kritiek tegemoet te komen wordt in twee varianten uitgegaan van de werkelijke rentes, dividenden en koersstijgingen. Bij de ene variant wordt de belasting geheven op het moment dat de rentes en dividenden worden uitgekeerd en de koersstijgingen worden verzilverd. Bij de andere methode wordt dat jaarlijks gedaan.

In beide varianten worden de opbrengsten uit onroerend goed en ander vermogen alsnog vastgesteld. Die gegevens zijn niet bekend bij de bank en de staatssecretaris wil niet dat mensen hierover zelf belastingaangifte moeten doen.

In de derde variant wordt net als nu in alle categorieën uitgegaan van veronderstelde rendementen. Maar er gaat beter gekeken worden naar de persoonlijke mix van spaartegoeden, beleggingen en andere bezittingen die belastingplichtigen hebben. Voor elke categorie wordt elk jaar een gemiddeld rendement vastgesteld waarover de belasting wordt geheven.

2018

Een snelle verandering van de regels is niet te verwachten. Zo moeten de varianten verder worden uitgewerkt en moet een keuze worden gemaakt. Daarom duurt het volgens Wiebes zeker nog tot eind 2018 voordat er een wetswijziging komt. En daarna duurt het nog een tijd voordat de Belastingdienst daadwerkelijk kan gaan rekenen met de nieuwe cijfers.

Overigens maakte het kabinet vorig jaar al bekend dat per 1 januari 2017 de regels iets gewijzigd worden, om tegemoet te komen aan de kritiek op het huidige systeem. Het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald, wordt verhoogd naar 25.000 euro. Ook wordt naarmate het vermogen groeit uitgegaan van een hoger wordend verondersteld rendement.

Ook op die wijziging was veel kritiek. Onder andere het Centraal Planbureau (CPB) zei toen dat het mogelijk is om belasting te heffen op de werkelijke opbrengsten uit vermogen, spaartegoed en beleggingen.

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.