Robeco proeft het pessimisme: 'Sentiment nog nooit zo slecht'

Gepubliceerd op 21 september 2016 om 12:08

Volgens de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco druipt het pessimisme zo langzamerhand van de beleggers af.

Naamloos2-636.png"We kunnen het niet bewijzen, maar onze indruk is dat het algemene sentiment onder professionele beleggers nog nooit zo slecht is geweest als nu", schetst Robeco de sombere stemming onder beleggers. Is die houding terecht? Volgens de vermogensbeheerder niet.

Want ja, de problemen die er zijn - Robeco noemt onder meer schulden en de opwarming van de aarde - zijn groot. En ja, de door Robeco verwachte normalisatie is tot nu toe in 2016 uitgebleven. En ja, er waren negatieve verrassingen zoals de onzekerheid over de economie en de Brexit-stem van de Britten.

Komt de zon op?

Maar Robeco kopt zijn vooruitblik over de jaren 2017 tot 2021 toch "De nacht is altijd het donkerst net voordat de zon opkomt". Pessimisme kan een risico zijn, schrijft de vermogensbeheerder, omdat een beweging in een bepaalde richting niet zomaar omgekeerd kan worden en pessimisme de neerwaartse trend kan sterken.

Maar, zo schrijft Lukas Daalder, beleggingsspecialist bij Robeco: "Anderzijds is er ook iets voor te zeggen dat dit op dit moment het beste medicijn is: als de verwachtingen zo laag zijn als nu, ligt de grens voor verrassingen erg laag."

Daalder vervolgt: "Normaal gesproken bereiken de beurzen hun dieptepunt als de situatie het meest somber is. Als winsten verdampen, bedrijven omvallen, mensen bij duizenden tegelijk ontslagen worden en de roep klinkt dat dit het einde van het kapitalisme is zoals wij dat kennen, juist dan vindt er een omslag plaats op de markt. Het slechte nieuws domineert de markt nog maandenlang, maar aandelen gaan omhoog omdat de markt daar al rekening mee houdt. Hoe slechter de verwachtingen, des groter de kans op een positieve verrassing."

Beleggingskansen

Robeco voorspelt voor de komende jaren een groei van 3 procent voor de wereldeconomie, inclusief opkomende markten en een inflatie van 2,5 procent voor de hele wereld en 2 procent voor ontwikkelde landen.

Staatsobligaties van hoge kwaliteit zullen in dit economische klimaat niet goed gedijen, daarvoor voorspelt Robeco een negatief van rendement van 3,5 procent.

Het rendement moet vooral van aandelen komen, schrijft Daalder. De rendementsvoorspelling daarvan is verhoogd van 5,5 procent, wat Robeco vorig jaar voor de periode 2016 tot 2020 voorspelde, naar 6,5 procent over de komende vijf jaar.

Daalder: "Voor aandelen hebben we onze vijfjaarsdoelstelling verhoogd met 1% vanwege de daling in de waardering van aandelen wereldwijd. Tegelijkertijd hebben we ook kritisch gekeken naar de langetermijnvooruitzichten voor aandelen en die verlaagd naar 7%. Aan de ene kant vanwege de iets lagere groeivooruitzichten - als gevolg van lagere productiviteitsgroei - maar ook vanwege een bijstelling van de verwachte dividendinkomsten."

 Door de Redactie Finanzen:  Foto: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.