Werkloosheid eurozone blijft onveranderd op laagste punt in vijf jaar

Gepubliceerd op 30 september 2016 om 12:37

De werkloosheid in de eurozone is in augustus opnieuw onveranderd gebleven op het laagste niveau in vijf jaar.

Naamloos2-714.png

Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag. De werkloosheid bedroeg 10,1 procent van de beroepsbevolking, net als in juli.

Dat is het laagste punt sinds juli 2011. Volgens Eurostat waren in het eurogebied 16,3 miljoen mensen werkloos.

Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 8,6 procent, eveneens onveranderd ten opzichte van een maand eerder. In de EU gaat het om bijna 21 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië (3,9 procent). De werkloosheid was zoals gewoonlijk het hoogst in Griekenland (23,4 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 5,8 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,9 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden bijna 4,2 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Inflatie

De inflatie in de eurolanden is in september opgelopen tot 0,4 procent, meldde Eurostat eveneens vrijdag op basis van een eerste schatting.

Het prijspeil in de eurolanden steeg daarmee deze maand iets sterker dan in augustus. In die maand werd een inflatie van 0,2 procent gemeten. De geldontwaarding blijft echter ver verwijderd van het peil van net geen 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft.

Eurostat meldde geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag werd in Duitsland al wel een inflatie van 0,5 procent gemeld voor september. Vrijdag bleek dat de prijzen in Frankrijk deze maand ook gemiddeld 0,5 procent hoger lagen dan in september 2015.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.