200.000 huishoudens onnodig zonder hypotheek

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 15:08

Strenge en onnodige regels zorgen ervoor dat te veel huishoudens geen passende hypotheek kunnen krijgen. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, naar aanleiding van nieuw onderzoek. Hij stelt voor om de regels voor het krijgen van een hypotheek te versoepelen.

 

download17-1.jpg

Volgens Verhagen helpen de strenge regels die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) niet tegen de meest voorkomende gevaren voor de betaalbaarheid van een hypotheek. ,,Dat zijn namelijk nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte", aldus Verhagen.

De regels die van kracht zijn, zorgen er volgens hem dus voor dat circa 200.000 huishoudens niet in aanmerking komen voor een passende hypotheek. Vooral mensen met een jaarinkomen van onder de 30.000 euro zouden iets meer moeten kunnen lenen, vindt hij. Ook moet in het geval van tweeverdieners meer rekening worden gehouden met het inkomen van de partner.

Hoogopgeleiden
Verder zou het volgens de voorman van Bouwend Nederland goed zijn om hoogopgeleiden meer te laten lenen, juist omdat dat een groep is waarbij door de bank genomen sprake is van een forse stijging van het inkomen in de eerste jaren van hun werkende leven.

De versoepeling van de regels zou niet noemenswaardig meer risico's opleveren voor hypotheekverstrekkers. Het risico op wanbetaling in Nederland is volgens Bouwend Nederland minder dan 5 procent. Het aantal gedwongen verkopen was op het toppunt van de crisis in 2011 minder dan 0,1 procent van het totaal aantal verstrekte hypotheken.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.