T-Mobile tart ACM en laat klanten buiten bundel om muziek streamen

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 15:47

T-Mobile laat klanten vanaf vandaag onbeperkt muziek streamen buiten hun bundel om. De provider gaat daarmee bewust in tegen de wettelijk geldende internetneutraliteit in. Toezichthouder ACM kondigt een onderzoek aan.

download6-10.jpg

Volgens T-Mobile willen miljoenen Nederlanders dolgraag muziek en internetradio streamen op hun mobiel via diensten als Spotify, Deezer en Apple Music. Uit eigen onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen zo bang zijn hun bundel te overschrijden dat slechts 12 procent regelmatig streamt over 3G of 4G. De rest doet dat alleen thuis of op andere plekken met een wifi-verbinding. ,,Wij willen onze klanten niet langer beperken, vandaar dat wij dit nu gaan doen'', zegt Tisha van Lammeren, directeur comsumentenmarketing.

Het gratis streamen over 4G is vanaf vandaag beschikbaar voor nieuwe en bestaande klanten met een abonnement van minstens 6GB per maand. ,,Dat lijkt heel veel, maar de helft van onze nieuwe klanten kiest voor zo'n bundel. Het gaat om honderdduizenden mensen.''

Populaire muziekdiensten

De muziekdiensten die meedoen zijn oa Deezer, Napster, Tidal én populairste muziekdienst Spotify. Van Lammeren: ,,Samen zijn ze goed voor 80 procent van het gebruik.''

T-Mobile spreekt van een zeer gewaagde stap nu het gratis streamen in strijd is met de wettelijke in Nederland geldende internetneutraliteit. Dat 'non-discriminatie' voorschrift zegt dat providers en aanbieders alle websites en diensten zonder restricties moeten doorgeven. Afknijpen of geld vragen omdat een site teveel data vreet, mag niet. De Tweede Kamer heeft al in 2011 een wet aangenomen die dit garandeert.

De timing van de telecomprovider is bovendien pikant: morgen stemt de Senaat over de implementatie van een EU verordening met verdere regels over open internet en roaming. De regels garanderen de netneutraliteit in de hele EU.

Probleem is dat minister Kamp (Economische Zaken) in zijn wetsvoorstel verder gaat dan Brussel voorschrijft. Providers moeten van hem ál het internetverkeer gelijk behandelen. In die opvatting mag T-Mobile dus niet muziekdiensten een voorkeursbehandeling geven en hen buiten de bundel zetten.

Wet negeren

T-Mobile kiest er nu bewust voor de Nederlandse wet te passeren. ,,Klanten willen dit en wij vinden deze ontwikkeling té belangrijk om dit te negeren.'' De provider beklemtoont dat de dienst wél volledig in overeenstemming is met Europees recht. 


Bovendien zegt de operator alle muziekdiensten gelijkelijk te behandelen. Vandaar dat muziekdienst Deezer, waarmee T-Mobile een exclusieve overeenkomst heeft om abonnementen voordelig aan te bieden - geen voorkeursbehandeling krijgt. Van Lammeren: ,,Iedere dienst die zich bij ons meldt is welkom en kan klanten buiten onze bundel om onbeperkt laten streamen." Zo hoopt T-Mobile dat ook het steeds populairder wordende Apple Music zich meldt.

Het telecombedrijf stelt bij problemen met het Kabinet of met toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) een gang naar het Europese Hof niet uit te sluiten. ,,Wij zullen voor onze klanten vechten en hebben dit vooraf uiteraard heel goed bestudeerrd.''

De ACM laat in een reactie weten te gaan onderzoeken of T-Mobile de wet inderdaad overtreedt. ,,Als dat zo is zullen wij uiteraard handhaven," zegt ACM-woordvoerder Jeroen Nugteren. ,,Het lijkt er in ieder geval op alsof T-Mobile de wet waarover de Senaat dinsdag stemt anders uitlegt dan minister Kamp. We gaan daar naar kijken als het wetsvoorstel wordt aangenomen." 

T-Mobile, dat slechts een mobiel netwerk bezit en geen all in one bundels met tv en online kan aanbieden zoals bijvoorbeeld KPN, probeert zich sinds een jaar te onderscheiden met 'disruptive', marktverstorende diensten. Zo liet het klanten als eerste hun normale bundel in de hele EU gebruiken, zonder dure databundel te gebruiken.

Ook in VS

Het gratis streamen is deels afgekeken van T-Mobile USA, waar de dienst Music Free met zeer veel succes is geïntroduceerd. Dagelijks streamen miljoenen klanten in de VS 210 miljoen songs buiten hun bundel om. Sinds de introductie in 2014 werden er al 90 miljard liedjes 'gratis' afgespeeld. Inmiddels biedt T-Mobile ook Binge On aan, waarmee klanten buiten de bundel videodiensten als Netflix, Hulu, YouTube en HBO kunnen bekijken. Dat blijkt eveneens een schot in de roos. 

De provider verwacht niet dat concurrenten KPN en Vodafone snel volgen, ondanks dat hun netwerken kwalitatief goed zijn. ,,Wellicht Tele2, hoewel de vraag is of hun netwerk dat aan kan. Dit toestaan vergt veel van de infrastructuur.''

T-Mobile heeft sinds een jaar een compleet nieuw opgebouwd 3G- en 4G-netwerk dat kwalitatief state of the art is.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.