Belgische minister probeert Waalse steun voor CETA te krijgen

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 10:05

Belgiƫ hoopt het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) nog deze week te kunnen ondertekenen.

danone-5.jpgDat zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag in Luxemburg voor aanvang van overleg van de Europese handelsministers.

Vorige week werd bekend dat de Waalse minister-president Paul Magnetteweigert de federale overheid een mandaat te geven voor de ondertekening van het vrijhandelsverdrag CETA.

In Wallonië is geen steun voor CETA, waar vijf jaar over is onderhandeld. Reynders staat permanent in contact met Magnette en probeert hem nog voor de EU-top eind deze week te kunnen overtuigen om het verdrag te steunen.

Aangescherpt

Een aan het verdrag gehechte verklaring die punten moet ophelderen waar onrust over is, wordt mogelijk nog aangescherpt.

''We zijn er nog niet, maar we komen er wel. We werken er dag en nacht aan’’, zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel). Zij vreest dat andere landen de betrouwbaarheid van Europa in twijfel trekken als er geen handtekening komt.

Duitsland

Afgelopen donderdag heeft het Duits grondwettelijk hof nog bezwaren tegen het tekenen en de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag afgewezen. De Duitse regering mag voorlopig verder met CETA.

Vorige week werd ook duidelijk dat het verdrag in Nederland door een meerderheid in de Tweede Kamer wordt gesteund.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.