Sollicitatie bij Unilever alleen nog via internet

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 16:32

Wie bij Unilever solliciteert, hoeft niet meer op gesprek te komen. Het concern selecteert zijn personeel voortaan enkel met online games en een video-interview. Daarmee zorgt het concern, dat 169.000 werknemers telt, voor een revolutie op de arbeidsmarkt.

Naamloos-3705-289-68.png

De nieuwe sollicitatieprocedure geldt vooralsnog alleen voor studenten die een betaalde stage - een zogeheten traineeship - willen bemachtigen. Maar volgens de multinational is digitaal solliciteren de toekomst

Veel bedrijven in Nederland zijn nog lang niet zo revolutionair als Unilever, maar volgens loopbaandeskundige Aaltje Vincent is het slechts een kwestie van tijd voor de nieuwe selectie navolging krijgt. Ketens als Hema en Ikea maken nu al gebruik van video-sollicitaties om geschikte kandidaten te vinden. In zo'n filmpje vertelt een werkzoekende kort wie hij is,  wat hij kan en waarom hij geschikt is voor de vacature.

Voor met name retailketens is het een handig alternatief voor de 'oude' sollicitatiebrief; zij kunnen meteen zien hoe iemand zich presenteert.

'Winstgevend'
Met digitaal solliciteren lijken bedrijven in te spelen op de belevingswereld van jongeren, maar ook ouderen die zijn opgegroeid met de handgeschreven brief zullen mee moeten, denkt loopbaandeskundige Vincent. 

Unilever noemt de digitale stap in elk geval op meer vlakken winstgevend: ,,Er is minder tijd en geld nodig om recruiters de aanmeldingen handmatig te laten beoordelen. En door die handmatige beoordeling eruit te laten, halen we er ook nog eens mogelijk onbewuste voorkeuren richting de kandidaten eruit. En dat vinden we belangrijk", reageert Annefleur Kylstra, talentscout bij Unilever.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.