Brein achter euro: Munt is kaartenhuis dat op instorten staat

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 16:23

De euro is een mislukt experiment en de monetaire unie staat op instorten. Het zijn de woorden van Otmar Issing, invloedrijk econoom en architect van de Europese munt. In het tijdschrift Central Banking zegt hij:,,We modderen maar wat aan en belanden zo van de ene crisis in de andere."

 

downloads-92.jpg

ssing was hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), de belangrijkste financiële instelling binnen de EU. Hij is verantwoordelijk voor het monetaire beleid dat tot een gezamenlijke Europese munteenheid leidde.

Maar de Duitse econoom is het vertrouwen in zijn geesteskind verloren, zo vertelt hij. Volgens Issing is de euro verraden door politici. ,,Het experiment heeft vanaf het begin geen enkele kans van slagen gehad", laat hij weten.

De professor zegt dat de ECB niet meer functioneert en dat het beleid is ondermijnd door de steun die aan Griekenland is gegeven. ,,Alle elementen voor een monetaire ramp zijn aanwezig", aldus Issing. 

Lesje
Issing zegt al sinds 2010 dat de steunmaatregelen voor Griekenland een slecht idee zijn. Hij vindt dat de lidstaten het Zuid-Europese land uit de euro hadden moeten zetten om de noodlijdende staat een lesje te leren.

Maar nu dat niet is gebeurd, dreigt een fiasco. ,,Er is geen discipline meer op de Europese markt. De politiek voert geen goede controles meer uit en de afspraken worden iedere dag geschonden. Op een dag stort het kaartenhuis in elkaar."

Door de Redactie AD: Foto: NSM / flickr/ EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.