Rente ECB blijft nog langere tijd op laag niveau

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 09:32

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief onveranderd op het lage niveau van 0 procent. Dit is het tarief waartegen banken kunnen lenen bij de bank.

downloads-108.jpg

Dit meldt de centrale bank donderdag. Analisten en marktvolgers waren er al van uitgegaan dat de ECB de rente gelijk zou houden. 

De ECB houdt verder een tarief van -0,4 procent aan voor het bewaren van geld voor de banken. Financiële instellingen moeten hierdoor betalen om geld te stallen bij de centrale bank.

Volgens het bestuur van de bank blijven de rentesniveaus nog voor "langere tijd" op het huidige niveau of zelfs op een lager niveau. Tenminste tot "ruim voorbij" de periode van het huidige opkoopprogramma blijven de tarieven laag. 

De ECB heeft gezegd dat tenminste tot maart 2017 maandelijks 80 miljard euro aan obligaties worden opgekocht. 

Geruchten 

Centralebankpresident Mario Draghi vertelde in een toelichting dat donderdag tijdens de vergadering van het bestuur van de ECB niet is gesproken over een verlenging of afbouw van het opkoopprogramma. Onlangs waren er geruchten dat binnen de centrale bank werd gesproken over het stoppen met het opkoopprogramma.

Draghi ontkende dit en benadrukte dat een abrupt einde van het opkoopprogramma onwaarschijnlijk is en dat niemand hierover nadenkt. Hij herhaalde verder dat het opkoopprogramma effect heeft gehad in het naar beneden brengren van de kosten om te lenen bij banken. 

Inflatie 

De doelstelling van de Europese Centrale Bank is om de inflatie op middellange termijn op iets minder dan 2 procent te houden. Vorige maand steeg het prijspeil met 0,4 procent en verwacht wordt dat de inflatie in de lente van volgend jaar 1 procent bereikt.

Draghi merkte op dat de inflatie nog vooral stijgt door de toegenomen olieprijzen. Naar verwachting stijgt de inflatie verder in 2017 en 2018. Volgens Draghi is er nog geen overtuigende stijgende trend van de onderliggende inflatie. Volgens de huidige prognoses wordt de doelstelling van de bank tegen 2018 of 2019 gehaald. 

De volgende bijeenkomst van de ECB is in december.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.