Onrust onder C&A-personeel: al acht jaar geen loonsverhoging

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 11:42

Medewerkers van modeketen C&A komen vanavond bij elkaar uit protest tegen de huidige cao.

download-46.png

Het personeel heeft al sinds 2008 geen salarisverhoging meer gekregen. In het laatste cao-voorstel van het familiebedrijf staat dat het nog zeker tot medio 2018 duurt voordat de medewerkers een loonsverhoging kunnen verwachten. 'Onacceptabel', aldus vakbond FNV.

C&A is samen met een aantal andere modeketens verbonden aan de cao van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT). Medewerkers die vóór 1 september in dienst zijn getreden, hebben nog altijd te maken met de zogeheten VGT-cao 2008. Zij hebben sinds dat jaar geen loonsverhoging meer gehad.

Voor personeel dat later in dienst kwam geldt de VGT-cao 2015, waarin volgens FNV-bestuurder Niels Suijker al flink is gekort op bijvoorbeeld weekendtoeslagen en uitgekeerd loon bij ziekte. ,,De lonen zijn al belachelijk laag, dit gaat nergens over", aldus de bestuurder, die opnieuw om tafel wil voor een nieuwe cao-vorm.

Vorige maand is al een petitie met 200 handtekeningen van medewerkers van het distributiecentrum overhandigd aan de C&A-directie. Daarin werd het bedrijf verzocht 'na acht jaar nullijn eindelijk weer een fatsoenlijke loonsverhoging toe te kennen.' De modeketen deze petitie echter naast zich neer, meent de FNV-voorman.

Angst
Volgens Suijker heeft het lang geduurd voordat het personeel zich ook zelf uitsprak over de kwestie. ,,Er heerst veel angst in de retailsector. Jarenlang mocht je blij zijn als je een baan had, dus opkomen voor een betere cao was geen reële optie. Nu de Nederlandse economie weer in de lift zit, durven mensen weer van zich te laten horen."
 
,,Eén kwestie is heel helder: voor FNV Handel is het volstrekt onacceptabel dat de groep 'VGT 2008' nog (minimaal) twee jaar extra nullijn voor de kiezen krijgt", aldus de FNV. ,,Acht jaar nullijn is meer dan genoeg, wij vinden dat iedereen een structurele loonsverhoging verdient."

Op 28 november wordt er weer onderhandeld over de nieuwe VGT-cao. C&A is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Door de Redactie AD: Foto: Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.