'Zorgverzekeraars moeten premiestijging beperken met reserves'

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 om 14:45

Zorgverzekeraars hebben volgens de Consumentenbond ruim 3,3 miljard euro aan 'overtollige' reserves, hoewel ze minder winst maken. De bond wil niet dat zorgverzekeraars ''onnodig blijven oppotten'' en dat ze ''er alles aan doen om de premiestijging te beperken''.

download-8low1-70.png

''Uit de cijfers over 2015 van de grote vier verzekeraars CZ, VGZ, Achmea en Menzis blijkt de totale winst meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014.

Vooral Menzis en CZ lijken nauwelijks geld over te houden. Maar toch konden de vier in 2015 307 miljoen in de reservepot stoppen'', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De 3,3 miljard aan reserves is voor het grootste deel in handen van Achmea (1,4 miljard) en voor het minst in die van Menzis (205 miljoen), zegt de bond.

De Consumentenbond wil dat zorgverzekeraars er ''alles aan doen om de premiestijging te beperken en ook duidelijk verantwoorden. Waar zitten de kostenstijgingen, welke reserves zijn er, en wat wordt er gedaan om de premie voor 2017 te dempen?''

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie weten te maken te hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Daarnaast worden de reserves volgens een woordvoerder gebruikt om schommelingen van de premies tegen te gaan.

''Als we nu alles in één keer zouden inzetten dan worden de premies tijdelijk heel laag, maar daarna mogelijk weer een stuk hoger. Dat kan niet."

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.