Zadenhandelaar Rijk Zwaan investeert 250 miljoen in onderzoek

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 om 14:48

Zadenhandelaar Rijk Zwaan wil in de komende vijf jaar 250 miljoen euro investeren in nieuwe kassen, laboratoria en onderzoekscentra.

download-8low1-72.png

Het familiebedrijf uit het Westland reserveert 150 miljoen euro hiervan voor investeringen in Nederland.

Rijk Zwaan, dat groenten veredelt en de zaden internationaal verhandelt, wil kunnen blijven concurreren met grote multinationals in de sector, meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

"We willen een gelijk speelveld houden", zegt algemeen directeur Ben Tax in een toelichting op de jaarcijfers. Tax wijst daarbij onder meer op de recente overname van Monsanto, het grootste groentezadenbedrijf te wereld, door Bayer.

Rijk Zwaan wil vooral inzetten op mensen en onderzoek. Er moet een nieuw onderzoekscentrum verrijzen naast het huidige hoofdkantoor in De Lier. Hiervoor worden zeker vijfhonderd nieuwe medewerkers aangetrokken.

Ook in het buitenland breidt Rijk Zwaan de bestaande onderzoeks- en productiefaciliteiten uit, onder meer in China, Mexico, Frankrijk en Turkije.

Sla

Het Nederlandse bedrijf is een van de grootste spelers wereldwijd in de sector en heeft een naam opgebouwd met groenten zoals spinazie, sla, tomaten en komkommers. Mede door de groeiende wereldbevolking zegt het bedrijf veel ruimte te zien voor groei.

Rijk Zwaan zegt echter niet te willen groeien door overnames. "Dat past niet de cultuur van ons familiebedrijf", zegt Tax. "Bovendien mislukken de meeste fusies en overnames."

Het bedrijf kiest bewust voor uitbreiding in Nederland, onder meer vanwege het gunstige fiscale klimaat en de leidende positie van Nederland in de tuinbouw. Rijk Zwaan zou ruim 9 miljoen euro aan subsidie ontvangen in Nederland, Frankrijk en Spanje.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.