Onderzoek naar wanbeleid SNS blijft mogelijk voor beleggers

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 15:32

Beleggersvereniging VEB mag namens voormalige aandeelhouders van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal om een gerechtelijk onderzoek vragen naar mogelijk wanbeleid bij de voormalige bank en verzekeraar.

Naamloos2-894.png

Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Het gaat om een bekrachtiging van een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. SNS en de Staat waren tegen dat besluit in cassatie gegaan.

Het is nu weer aan de Ondernemingskamer om te bepalen of er daadwerkelijk een zogeheten enquêteonderzoek komt. Volgens de VEB zou dat dan een belangrijke stap zijn op weg naar compensatie voor gedupeerde beleggers.

De vereniging reageerde vrijdag dan ook verheugd. ''Met het arrest van de Hoge Raad krijgen beleggers eindelijk de mogelijkheid de feiten te onderzoeken die hebben geleid tot de ondergang van SNS'', aldus VEB-directeur Paul Koster.

Schadevergoeding

SNS dreigde begin 2013 te bezwijken onder aanhoudende financiële problemen van de vastgoeddivisie. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) besloot in te grijpen en nationaliseerde het financiële concern.

Een wanbeleidprocedure bij de Ondernemingskamer is voor aandeelhouders vaak een eerste stap richting schadevergoeding.

In het geval van SNS Reaal lag dat evenwel lastig omdat beleggers in februari 2013 werden onteigend. Daarmee verloren zij volgens zowel SNS als de Nederlandse staat hun rechten als aandeelhouders.

Faire prijs

Los van het onderzoek naar mogelijk wanbeleid, loopt er ook nog een juridische procedure over de vraag welke vergoeding de Staat aan beleggers moet betalen voor het onteigenen van hun aandelen.

De Ondernemingskamer heeft inmiddels deskundigen benoemd die een faire prijs moeten bepalen. De uitkomsten van dat onderzoek worden eind volgend jaar verwacht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.