'Effect terreuraanslagen op vraag naar vliegreizen neemt af'

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 15:44

De vraag naar vliegreizen toonde in september tekenen van herstel na de reeks terroristische aanslagen eerder dit jaar. Het passagiersvervoer nam in september met 7 procent toe.

Naamloos2-898.png

Dat concludeert de mondiale luchtvaartorganisatie IATA op basis van de vrijdag gepubliceerde vervoersstatistieken van haar eigen leden. Het vervoer wordt uitgedrukt in het aantal door passagiers gevlogen kilometers, 

In augustus kwam de groei nog uit op 4,6 procent. Het aanbod van luchtvaartmaatschappijen lag in september 6,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vliegtuigen zaten daardoor gemiddeld genomen iets voller, met ruim 81 procent van de stoelen aan boord bezet.

Europese luchtvaartmaatschappijen, die nog de naweeën voelen van aanslagen in onder meer Brussel, Nice en München, zagen de vraag met 5 procent toenemen. Een maand eerder was dat nog 3,3 procent.

Wel valt op dat met name Aziatische reizigers nog altijd terughoudend zijn bij het boeken van vliegreizen naar Europese bestemmingen.

Lagere prijzen

IATA stelt vast dat lagere prijzen de aantrekkende vraag in de hand werken. De nog altijd lage brandstofprijs stelt luchtvaartmaatschappijen in staat hun tickets relatief goedkoop aan te bieden.

Het stuwende effect dat dit heeft op het enthousiasme van consumenten om het vliegtuig te pakken, begint volgens de brancheorganisatie wel uitgewerkt te raken.

Daar komt bij dat de druk op de ticketprijzen het lastiger maakt voor luchtvaartmaatschappijen om geld te verdienen.

''Dit wordt ondanks alles een goed jaar voor de luchtvaartsector, maar wij moeten hard blijven knokken voor onze winstgevendheid'', aldus IATA-topman Alexandre de Juniac.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.