Ziekenhuizen Amsterdam vol: patiënten op de gang

Gepubliceerd op 24 mei 2016 om 09:47

De spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen in de regio lopen vol.
Ambulances rijden daardoor onnodig lang rond op zoek naar een plek om hulpbehoevende patiënten heen te brengen. Daarvoor waarschuwt het AMC maandag.

Naamloos-849.png,,We leggen patiënten vaak op de gang, zonder apparatuur", vertelt traumachirurg Jan Luitse aan het NRC. In 2015 kwam het bijna 2300 keer voor in Noord-Holland en Flevoland dat een van de 19 ziekenhuizen per direct een patiëntenstop moest afkondigen. Tot een paar jaar terug kwam dat maar ongeveer 400 keer voor in een jaar.

,,Als er niets verandert, gaat het een keer mis", waarschuwt het Regionaal Overleg Acute Zorg. Het komt voor dat alle spoedafdelingen in Amsterdam tegelijkertijd een patiëntenstop hebben. Dat is gevaarlijk voor patiënten, die langer moeten wachten op de nodige zorg.

Laatste redmiddel

Een patiëntenstop zou een laatste redmiddel moeten zijn, vindt Luitse. Toch krijgt hij elke dag een e-mail waarin hem wordt verboden nieuwe patiënten op te nemen. Elke stop duurt ongeveer twee uur, maar ze kunnen verlengd worden of vlak na elkaar komen.

Een stop wordt afgekondigd als alle bedden vol zijn en er ook een paar minder ernstige gevallen op de gang staan. Luitse: ,,Wanneer er dán een acute patiënt wordt binnengebracht, die hulp nodig heeft van meerdere specialisten en verpleegkundigen, kunnen we de zorg niet meer garanderen. Dan besluiten we tot een opnamestop."

Langer thuis

Een oorzaak van de toename aan spoedgevallen in het ziekenhuis is volgens Luitse dat ouderen steeds langer thuis wonen als gevolg van kabinetsbeleid. ,,Voor 2020 wil het kabinet dat 800 van de 2000 verzorgings- en verpleeghuizen zijn gesloten. Nu al zien we veel ouderen die van de trap zijn gevallen en een arm, been of heup hebben gebroken."

Ook worden zaken als een longontsteking niet meer op tijd opgemerkt doordat thuiswonende ouderen minder vaak zorgprofessionals zien en ook minder vaak privébezoek thuis krijgen. Als een longontsteking dan te ver is gevorderd, moet een oudere halsoverkop naar de spoedeisende hulp. Een verpleeghuisarts zou in een veel vroeger stadium al medicijnen gegeven hebben of andere maatregelen genomen hebben.

Geen nieuw personeel

Tegelijkertijd kunnen de ziekenhuizen geen nieuw personeel aannemen om de groeiende patiëntenaantallen te bedienen. Volgens Luitse spelen deze problemen in heel Nederland.

Door Redactie: AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.