Gesjoemel met giftreinen tussen Eindhoven en Venlo

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 10:09

Er is gesjoemeld met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor tussen Eindhoven en Venlo. Tussen 1 juli 2014 en 1 oktober 2015 zijn zeker vier soorten stoffen vervoerd over het traject die daar niet vervoerd mochten worden.

Naamloos-1189.pngHet gaat om giftige gassen, brandbare vloeistoffen, giftige vloeistoffen en zeer giftige vloeistoffen.

Dat blijkt uit cijfers van ProRail. De gemeente Deurne is zwaar verontwaardigd. ,,Dit is te gek voor woorden", aldus burgemeester Hilko Mak. ,,Wij moeten weten wat er over het spoor door Deurne gaat, in verband met onze veiligheidsplannen."

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor gelden per baanvak maxima. Die liggen vast in de Wet Basisnet. Eind vorige week werd al duidelijk dat er op onder meer de Brabantroute (Rotterdam - Venlo/Duitsland) sprake is van forse overschrijdingen van het aantal wagons en dat de registratie van de ladingen vaak niet deugt.

Maar waar tussen Breda en Tilburg en tussen Tilburg en Eindhoven 'slechts' twee categorieën stoffen te hoog scoren, geldt dat tussen Eindhoven en Venlo voor vijf categorieën (van in totaal zes). En daarbij zijn dus vier soorten stoffen waarvoor was afgesproken dat ze helemaal niet langs Helmond en Deurne zouden gaan.

 

Door Redactie Gelderlander.nl/ Foto: Menno Boon

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.