Gezin luidt noodklok: Kwetsbare kids, zeg maar doei

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 10:25

Een echtpaar uit Waddinxveen luidt de noodklok over de stopzetting van een tiental projectgezinnen in Zuid-Holland. De toekomst van dertig pleegkinderen die bijzondere zorg nodig hebben, onder wie drie van hen, is onzeker. Hun emotionele blog leidde gisteren al tot ruim 15 duizend steunbetuigingen.

Judith en Jan Willem Stoker zegden 9 jaar geleden hun baan op om fulltime te gaan zorgen voor kinderen met complexe gedragsproblemen. Ze werden een zogenoemd projectgezin bij jeugdzorginstelling Horizon.

Vorige week maakte de organisatie bekend dat de 'afdeling projectgezinnen' wordt opgeheven door bezuinigingen. Mogelijk kunnen de ruim tien projectgezinnen er straks voor kiezen om pleegouders te worden. De geschoolde ouders worden dan niet langer betaald voor de complexe zorg.

Heel onzeker
Judith Stoker, die dit weekend een aangrijpend relaas op Facebook postte, wil van die optie niets weten. Zij en echtgenoot Jan Willem hebben drie kinderen in huis die al bijna 14, 10 en 4 jaar bij hen wonen. Ze is kwaad op de overheid, die ze verantwoordelijk houdt voor de bezuinigingen. ,,En deze kwetsbare kinderen dan? Kinderen voor wie de toekomst nu even heel onzeker is... laten we dat gebeuren in Nederland? Kan dat?", schrijft ze in haar blog.

,,Iedereen is verbijsterd. Iemand zei heel treffend: En, wat voor brief hebben de kinderen gekregen? Sorry kids, jullie projectgezinouders moeten stoppen... zeg maar doei! We zoeken een andere plek waar het vast ook gezellig is..."

Oplossing
Woordvoerder Josephine Veldhoen van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs benadrukt dat het om een voorgenomen besluit gaat. ,,Als dit besluit definitief is, zal Horizon hier met de grootst mogelijke zorgvuldigheid mee omgaan", reageert ze.

Horizon heeft een halfjaar uitgetrokken om met ouders en voogden naar een oplossing te zoeken. Het echtpaar Stoker zegt overdonderd te zijn door de duizenden steunbetuigingen uit het land en last 'omwille van de kinderen' een tijdelijke mediastilte in.

Door Redactie Gelderlander.nl/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.