Den Haag komt in opstand tegen warmterotonde

Gepubliceerd op 14 juni 2016 om 21:05

Ze zitten niet vaak op één lijn, de links-activistische Stadspartij en de rechtsliberale VVD. Toch trekken raadsleden van beide partijen morgen samen op richting het provinciehuis van Zuid-Holland.

Naamloos-1699.pngDe reden: hun afkeer van een miljardenverslindend milieuproject dat morgenmiddag door de provinciale politici zal worden besproken.

Steen des aanstoots is de zogeheten 'warmterotonde'. Door een enorm netwerk van pijpleidingen moet straks overbodige warmte uit de Rotterdamse haven gaan stromen naar de kassen in het Westland en naar 350.000 huizen in Den Haag, Delft en Leiden.

,,Vrij nutteloos, én peperduur'', oordeelt Joeri Oudshoorn van de Haagse Stads Partij (HSP). ,,Dat moeten we dus niet doen.''

VVD-raadslid Monique van der Bijl: ,,Laten we warmte vooral lokaal gebruiken. Bij transport over (grote) afstanden gaat er veel te veel verloren.''

Maar helaas voor hen is het megaproject nogal populair. Het provinciale bestuur van Zuid-Holland gaat er graag mee aan de slag. En ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) wil er een prioriteit van maken, al zijn de kosten van de warmterotonde even 'mega' als de omvang.

Zo zal het aanleggen van een net van hoofdleidingen rond de 450 miljoen euro kosten. En dat is nog maar een schijntje vergeleken met de vier miljard die nodig is om huizen, kassen en andere afnemers aan het netwerk te verbinden. Volgens een studie uit 2015 is het niettemin kansrijk: de baten zouden oplopen tot ruim zes miljard.

 

Laat lokale bedrijven hier met projecten komen, dat is goed voor de Haagse economie

Monique van der Bijl

Vervuilend
Oudshoorn gelooft het niet zo. Hij heeft vooral bezwaren tegen de duurzaamheidsclaim van het project. Zo is het de bedoeling dat er straks ook restwarmte van Rotterdamse oliebedrijven en kolencentrales naar de huizen en kassen in de regio gaat. ,,Zo geven we oude, vervuilende fossiele industrie een tweede leven'', moppert hij. ,,En dat gaat ten koste van echt vernieuwende, duurzame projecten.''

Ook VVD'er Monique van der Bijl ziet het liever anders. Warmte is een prima energiebron, maar vooral lokaal, vindt zij.
  
,,Gebruik Rotterdamse warmte in Rotterdam en Haagse in Den Haag. En laat lokale bedrijven hier met projecten komen, dat is goed voor de Haagse economie.''

Morgenmiddag spreken de raadsleden van de HSP en de VVD de provinciale politici toe. In de Haagse raad hebben ze al een succesje genoteerd: op hun initiatief stelde de Haagse politiek onlangs dat de warmterotonde geschrapt moet worden van het prioriteitenlijstje van de Metropoolregio.

Door:  ad.nl/delft/den-haag/ Foto:  ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.