'Veiligheid ernstig onder druk door toename vervoer gevaarlijke stoffen'

Gepubliceerd op 25 juni 2016 om 11:20

ARNHEM - Zowel Gelderland als de provincie Overijssel is geschokt over de enorme toename van het aantal treinwagons met gevaarlijke stoffen dat door de provincies is gereden.

images2persgroepnet-1.jpgDe staatssecretaris heeft onlangs bekendgemaakt dat er in 2015 3.000 ketelwagens met brandbare gassen over het spoor in Oost-Nederland reden. In 2014 waren dat er nog 165.

Door deze enorme toename – een stijging van 1.700 procent – is de veiligheid van inwoners ernstig onder druk komen te staan, aldus de provincies. Ook staat de leefbaarheid van gemeenten op het spel.

Actie
Met 3.000 wagons is de wettelijke norm ruim overschreden. Gedeputeerde Staten van Overijssel en Gelderland, de betrokken gemeenten en de veiligheidsregio’s langs het spoor verwachten van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu dat zij actie gaat ondernemen. Op korte termijn moet er alles aan gedaan worden om de veiligheid van de inwoners en leefbaarheid van de gemeenten in beide provincies te garanderen.

Geluidsnormen
Naast de stijging van het aantal wagons met gevaarlijke stoffen is ook het aantal reguliere goederentreinen fors gestegen. 'Door de forse stijging van het aantal goederentreinen kunnen geluidsnormen overschreden worden, waardoor extra geluids- en trillingsmaatregelen nodig zijn', is er in een persbericht van de provincies te lezen. 

Door Redactie AD/Arnhem Foto: Thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.