Strijd tegen windmolens toch nog niet gestreden

Gepubliceerd op 30 juni 2016 om 09:47

BALIJBOSDe kans dat de omstreden windmolens in de Balij er komen is klein, maar het voorstel is nog niet van de vergadertafel van de provincie Zuid-Holland. Het ­milieuonderzoek komt er.

Naamloos2-120.pngDe 'coalitiepartijen' VVD, D66, CDA en SP hebben dat afgesproken.
,,We gaan nu niet tornen aan het voorstel om een aantal locaties te onderzoeken'', zegt CDA-woordvoerder Ellen Verkoelen, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten van vandaag. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) zegde eerder al toe dat alle voors en in het bijzonder de tegens worden meegewogen. Dan kan komend ­najaar alsnog worden besloten de omstreden 150 meter hoge molens niet in het natuurgebied Balij te plaatsen. Of toch wel.

Verontruste bewoners
En juist daarom willen de gemeenteraden van Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp en twee grote comités van verontruste bewoners dat het Balijbos nu al definitief als windmolenlocatie wordt geschrapt. Dat maken zij vanmorgen nog eens duidelijk in het provinciehuis in Den Haag, waar de staten vergaderen.

,,Laat de lucht boven de Balij opklaren en haal de Balij uit het onderzoek! Een Bal-Exit!'', aldus de inspreektekst van Zoetermeerder Aris Jan Hofker. De molens zouden een aanslag op flora en fauna zijn; bovendien zijn allerlei procedures met voeten getreden, zoals de provincie zelf heeft toegegeven.

Opvallend is dat de meeste partijen, inclusief CDA, het liefst af willen van de Balij. Maar dat ze om procedurele redenen - 'het is nu geen ­beslismoment' - toch Bom-Lemstra volgen. Die heeft al aangegeven dat de staten altijd nog kunnen besluiten de Balij te schrappen. Maar zij wil daar niet te snel mee zijn in verband met de 'precedent-werking': dat het dan nergens meer lukt windmolens te bouwen.

Verzet
Fel tegen zijn in elk geval de grote PVV-fractie (8 zetels), de Partij voor de Dieren en 50Plus. De PVV en 50Plus komen vandaag met een reeks vermoedelijk kansloze moties onder het motto: 'Stop ondemocratische bouw van subsidie slurpende windmolens'.

Wat volgens Hofker en de zijnen in de discussie nog altijd onder­belicht blijft is de rol van grond­eigenaar Staatsbosbeheer. Die heeft zelf de Balij aangeboden, vooral om er geld (voor de natuur) mee binnen te halen.

Door Redactie AD/ Delft Foto: Wegener

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.