'Toren voor toerisme behouden'

Gepubliceerd op 30 juni 2016 om 09:54

De Delftse watertoren aan het Kalverbos, die te koop staat, moet een centrum van holografie worden, een toeristische attractie vol met optische illusies.

Een groep Delftenaren, verenigd in Camera Obscura Delft, heeft grootse plannen met het fraaie, uit 1895 stammende, 29 meter hoge rijksmonument in neorenaissance stijl. Naast horeca moeten Delftenaren en (buitenlandse) bezoekers er terechtkunnen voor bijvoorbeeld de geschiedenis van Delft, verteld met behulp van optische illusies en holografie.

Grootste probleem van Camera Obscura Delft is het vinden van investeerders die minimaal één miljoen euro willen neertellen voor de aankoop van het totale complex: watertoren, pomphuis en 1400 vierkante meter grond. Daarbij zijn de kosten van (her)inrichting nog niet meegerekend.

Goede hoop
De Delftse ondernemer Werner Bremer, met vrouw Anne-Marie sinds eind 2005 eigenaar van het complex aan het Kalverbos, heeft goede hoop dat er binnenkort zaken kunnen worden gedaan. Er zijn meerdere kandidaat-kopers, waarvan Camera Obscura Delft er volgens Bremer 'zeker één is'.

Edward van Fessem, woordvoerder van Camera Obscura Delft, benadrukt dat het plan 'zeer serieus' is. Op de website van het Delftse initiatief wordt zelfs afgeteld in weken, dagen, minuten en seconden. ,,Wij tellen af naar 1 januari 2017. Het moment waarop wij voornemens zijn om open te gaan met Camera Obscura Delft'', verduidelijkt Van Fessem.

Zijn organisatie heeft inmiddels een bedrijfs- en financieel plan ontwikkeld. Van Fessem: ,,En er is een prospectus ter aankoop, renovatie en exploitatie van het watertorencomplex beschikbaar. Op het moment zijn wij in gesprek met partijen, die het een goed plan vinden en die de mogelijkheden onderzoeken om te investeren.''

Eigenaar Bremer wordt bij die onderhandelingen 'niet actief betrokken bij de bedrijfsplannen'. Bremer: ,,Ik geloof het pas als de verkoopsom is gestort op mijn bankrekening.''

Project
Van Fessem: ,,Het kan best zijn dat hij in de loop der maanden enkele plannen voorbij heeft zien komen. Daar hebben wij geen zicht op. Maar het is een lastig project, omdat een watertoren een niet gangbaar object is.

Bovendien maakt de status van 'rijksmonument' dat er beperkte mogelijkheden zijn. Financiers zijn hier huiverig voor. Maar vanwege het belang van het behoud van het complex, het toerisme in Delft, de Delftse economie en voor de samenwerking tussen Delftse partners, bestaat er wel degelijk interesse om Camera Obscura Delft op te richten'', benadrukt Van Fessem.

De financiering moet volgens hem rondkomen via private investeerders, banken, crowdfunding en fondsverstrekkers.

Door Redactie AD/ Delft Foto: Guus Schoonewille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.