Gedupeerde kwekers Baas Plantenservice krijgen schade vergoed

Gepubliceerd op 22 juli 2016 om 09:11

Enkele tientallen planten- en boomkwekers uit Boskoop en omgeving krijgen de schade vergoed die ze hebben geleden bij het faillissement van plantenleverancier Baas Plantenservice. Het gaat om een bedrag van 2,5 tot 3 miljoen euro. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald.

Naamloos-2255.png

Baas Plantenservice in Hazerswoude draaide in hoogtijdagen een omzet van 100 miljoen euro. Het bedrijf ging in 2014 failliet toen de enige klant, de Duitse bouwmarkt Praktiker/Max Bahr omviel. Schuldeisers, zoals perkgoedtelers, boomkwekers en kamerplanttelers, konden naar hun centen fluiten. Ook het UWV en de bedrijfsvereniging, die het salaris van de 30 tot 40 medewerkers nog enige tijd doorbetaalden, visten achter het net.

Lege boedel
Curator Guus Berntsen uit Alphen trof namelijk een lege boedel aan en spande een rechtszaak aan. Hij beschuldigde de toenmalige directeur van Baas Plantenservice, Ad van der Wijdeven, van onrechtmatig handelen en van het leegtrekken van het bedrijf door alles van waarde over te boeken naar zijn eigen bedrijven en naar moederbedrijf Baas Holding. ,,De uitspraak is een grote overwinning voor de curator'', zegt advocaat Jeroen Thiele van curator Berntsen. ,,Een grotere overwinning bestaat niet. Wellicht dat we alle schuldeisers voor 100 procent schadeloos kunnen stellen.'

Oordeel
De advocaat van directeur Ad van der Wijdeven is niet verrast door de uitspraak. ,,Al tijdens de rechtszaak was ons duidelijk dat de rechtbank haar oordeel al klaar had. De kans dat mijn cliënten in beroep gaan is groot.'' Mocht dat hoger beroep er komen - normaal gesproken kost zo'n procedure twee of drie jaar - dan betekent dit niet dat de gedupeerden al die tijd op hun centen moeten wachten. In het vonnis staat dat Van der Wijdeven cum suis nu met geld over de brug moeten komen.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.