Amersfoortse bomenkap in Soest gecompenseerd

Gepubliceerd op 22 juli 2016 om 09:03

Amersfoort: Soest helpt Amersfoort uit de brand door in 2017 zo'n 3.5 hectare met bomen op haar gebied te laten planten. In het kader van de Boswet moet Amersfoort duizenden bomen compenseren omdat ze van plan is om flink te kappen voor de aanleg van de westelijke ontsluiting.

Naamloos-2253.png

Dat besluit leidt tot grote woede bij Peter de Langen, voorzitter van de SGLA (Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort). ,,Ik heb er maar één woord voor: idioot. Amersfoort wordt er zo niet leefbaarder op.''

De Langen wijst op het punt dat in de randvoorwaarden van het coalitieakkoord uit 2013 staat dat compensatie van bomenkap door de westelijke ontsluiting binnen de gemeentegrenzen van Amersfoort moet plaatsvinden.

Amersfoort heeft naar eigen zeggen geen ruimte aan de eigen kant van de gemeentegrens. Daarom komt er een ecologische zone in de buurt van de westelijke ontsluiting, maar dan wel aan de kant van Soest. ,,Door dit besluit versterken we de natuur en het gebied waar de bomen komen ligt maar net buiten de gemeentegrens'', zegt gemeentewoordvoerder Otto van der Leest.

Uitkopen
De ecologische zone komt langs de grens met Amersfoort tussen de Eem en het bos Birkhoven. Behalve  de aanplant van bomen komen er ook natte natuurgebieden met waterpartijen.

Er wordt nog gekeken naar welke bomensoorten geplant gaan worden. Amersfoort is bezig om het gebied te verwerven en moet daarvoor nog enkele grondeigenaren uitkopen.

Strijd
De kritiek van mensen die vinden dat de bomen in Amersfoort gecompenseerd moeten worden, wuift Van der Leest weg. ,,We hebben wel plek, maar dat is dan bijvoorbeeld in Vathorst. Dat is een heel eind bij de westelijke ontsluiting vandaan. We plaatsen de bomen liever in de buurt van het project.''

De strijd over de aanleg van de westelijke rondweg is nog niet gestreden. Het bestemmingsplan voor het gebied moet nog worden gewijzigd. Mocht de weg er niet komen, dan hoeven de bomen ook niet te worden gekapt. ,,De SGLA zal er alles aan doen om te voorkomen dat de westelijke rondweg er komt'', zegt De Langen. Mochten de plannen wel doorgaan, dan verliest Amersfoort een hoop natuur.

Door Redactie AD/ Amersfoort Foto: Gemeente Amersfoort

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.