'Dood Nederlandse jongen (8) gevolg van afrekening'

Gepubliceerd op 23 augustus 2016 om 09:55

De dood van een Nederlands jongetje (8) in de Zweedse stad Göteborg roept nogal wat vragen op.

Het ventje zou om het leven zijn gekomen nadat in de nacht van zondag op maandag een handgranaat naar binnen werd geworpen in het appartement waar hij verbleef. Mogelijk is het jongetje slachtoffer geworden van een afrekening.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon enkel de dood van het jongetje bevestigen, maar kon niets zeggen over de precieze toedracht. In verschillende media gaan verhalen rond over een mogelijke afrekening, waar het minderjarige jongetje de dupe van is geworden.

De 8-jarige Yuusuf Warsame woonde met zijn ouders, die ook de Nederlandse nationaliteit hebben, in het Engelse Birmingham en was in Zweden op familiebezoek. Hij verbleef met zijn familie in een flat in Göteborg, in het district Biskopsgården. Yuusuf sliep in de woonkamer.

HANDGRANAAT NAAR BINNEN GEGOOID

In de nacht van zondag op maandag kregen de hulpdiensten rond 03:00 uur melding van een explosie op de derde verdieping van een flatgebouw. Op dat moment waren minstens vijf kinderen en meerdere volwassenen in de flat. Yuusuf raakte ernstig gewond en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij later overleed aan zijn verwondingen.

Volgens politiewoordvoerder Thomas Fuxbourg was Yuusuf geen lid van de familie die op het adres stond ingeschreven. Volgens een familielid van het jongetje waren de moeder, zus en het jongste broertje van Yuusuf ook in de kamer op het moment van de aanval. Zij kwamen er vanaf met lichte verwondingen, weet Birmingham Mail.

De politie onderzoekt een verband tussen de aanval en een vete in de onderwereld. Vorig jaar werd een man op het adres ingeschreven die eerder deze maand werd veroordeeld voor een fatale schietpartij in een pub in hetzelfde district. „We onderzoeken of het motief van deze misdaad daaraan is gelinkt. Onze theorie is dat dit mogelijk is”, liet Fuxbourg weten aan The Local.

Volgens Fuxbourg bevestigde forensisch onderzoek dat de explosie was veroorzaakt door een handgranaat: „Iemand stond buiten het appartement en gooide een handgranaat door het raam de woonkamer in”, stelt hij. „Dat is weerzinwekkend. Vanaf buiten is het onmogelijk te bepalen wie zich in het appartement bevinden. Dat dit het leven kost van een 8-jarige compleet onschuldige jongen, is verachtelijk”, voegde hij eraan toe.  

VETE BINNEN SOMALISCHE GEMEENSCHAP

De man die op het adres stond ingeschreven werd veroordeeld voor een schietpartij in maart 2015. Die schietpartij maakte deel uit van een vete binnen de Somalische gemeenschap in Göteborg. Mannen met automatische wapens kwamen destijds een kroeg binnenstormen en schoten toen twee mannen neer, de ene was bekend bij de politie, de ander was een onschuldige omstander. Eerder deze maand werden acht mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal zeven jaar.

Volgens de lokale krant Goteborgs-Posten was de schietpartij in de pub de climax van gewelddadige incidenten tussen rivaliserende drugsbendes. Het criminaliteitscijfers ligt in Zweden doorgaans laag, maar in armere buurten van Stockholm, Malmö en Göteborg heeft de politie moeite gewelddadige groeperingen aan te pakken. Gedurende de zomer

Door Redactie Metro: Foto: EPA

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.