Turks-Rotterdamse organisaties uiten ongenoegen aan Aboutaleb

Gepubliceerd op 5 september 2016 om 14:30

In een open brief hebben 31 Turks-Rotterdamse organisaties aan burgemeester Aboutaleb hun ongenoegen laten blijken over de manier waarop hij sinds de mislukte couppoging praat over Turkse Rotterdammers.

Naamloos-2799.png

Ondertekenaars van de brief zijn veelal moskeeën en overlegorganen. 

Ze willen, zo meldt regionale omroep Rijnmond, iets doen tegen de negatieve beeldvorming en de toenemende polarisatie in de stad. De burgemeester verweet Turkse inwoners van zijn stad tijdens een raadsvergadering dat het bij hen ontbreekt aan een democratische opvoeding.

Generaliserend

De 31 organisaties vallen over deze opmerking. "Wij vragen ons af of zo'n generaliserende opmerking over een groep Rotterdammers bijdraagt aan verbinding."

Ze onderstrepen dat een groot deel van de mensen waar Aboutaleb over spreekt, geboren en getogen is in de stad. "Daarmee zijn zij mede een product van onze stad en niet enkel van de Turkse gemeenschap."

Hart voor de stad

De briefschrijvers benadrukken dat ze als gelijkwaardige gesprekspartners gezien willen worden. "We zetten onze inzet voort om in gesprek te treden met diverse partijen in onze stad. Samen, als Rotterdammers met een hart voor de stad."

De briefschrijvers zijn ook niet gelukkig met andere kritiek van Aboutaleb. De burgemeester riep op 17 juli, twee dagen na de mislukte coup in Turkije, de Turkse gemeenschap op rustig te blijven en de politieke problemen daar niet naar Nederland te halen. De dag erop organiseerde hij een verzoeningsbijeenkomst met Turkse organisaties. Tot zijn ontsteltenis kwamen er weinig mensen opdagen.

De briefschrijvers vinden dat Aboutaleb dat aan zichzelf te wijten heeft. "Er is veel waardering voor u als burgervader, maar tot het organiseren van zo’n bijeenkomst, zonder overleg met uw gesprekspartners, was te snel besloten."

De 31 organisaties schrijven dat ze de bedreigingen en vernielingen over en weer veroordelen. Ze roepen Rotterdammers op gebruik te maken van democratische middelen om hun stem te laten horen.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.