Rekenkamer: Utrecht bezuinigt te veel op thuishulp

Gepubliceerd op 7 september 2016 om 13:42

De gemeente Utrecht heeft te veel bezuinigd op huishoudelijke hulp, en te weinig maatwerk geleverd.

Naamloos-2861.png

Dat stelt de Utrechtse Rekenkamer in een rapport. Veel Utrechters krijgen volgens de Rekenkamer daardoor niet de hulp die ze nodig hebben. Daarmee voldoet de gemeente niet aan de wet.

De gemeente had zelf om een onafhankelijk oordeel gevraagd, schrijft RTV Utrecht. Eerder kreeg Utrecht al een tik op de vingers van de bestuursrechter.

In 2015 is veel van het budget voor onder meer thuishulp van het rijk overgegaan naar de gemeenten, via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daar hoorde direct een bezuiniging bij. Bij het doorvoeren van die ingreep heeft Utrecht het aantal uren huishoudelijke hulp voor alle cliënten teruggebracht tot anderhalf uur per week. Volgens de Rekenkamer was dat niet nodig.

Vorig jaar hield Utrecht 18 procent van het budget voor thuishulp over, oftewel 2,8 miljoen euro. Er bleken minder klanten te zijn dan verwacht en deze hadden per huishouden minder hulp nodig. De Rekenkamer geeft de aanbeveling om informatie uit het klantenbestand beter te analyseren. Verder pleit de Rekenkamer voor meer maatwerk. De helft van de klanten zegt dat het met de toegewezen uren thuishulp niet lukt om het huis schoon te houden.

Kwaliteit

De kwaliteit van de zorg is wel goed, vindt 85 procent van de cliënten. Ze zouden hooguit wat meer flexibiliteit willen in geval van ziekte, vakantie of op feestdagen.

Door: Redactie NOS: Foto: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.