31 en 20 maanden cel geëist tegen uitbuitende ooms

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 10:53

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 31 en 20 maanden celstraf geëist tegen twee Amsterdammers van 54 en 48 jaar. De mannen lieten hun neefje jarenlang onbetaald werken op de Dappermarkt, schrijft Het Parool.

Naamloos-3370.pngHet slachtoffer komt uit Marokko en werkte sinds zijn veertiende jarenlang onbetaald op de markt. Tussen 1999 en 2008 deed hij het zware werk in een textielhandel. Weigerde hij, dan dreigden zijn ooms hem bij de politie aan te geven wegens illegaliteit, aldus justitie. 

De ooms kunnen niet worden vervolgd voor de uitbuiting tussen 1999 en 1 januari 2005, omdat arbeidsuitbuiting pas sinds 2005 strafbaar is. In dat jaar was het slachtoffer al volwassen. In 2008 werd hij bij een politiecontrole aangehouden als illegaal.

Ernstig strafbaar feit
Het slachtoffer vertelde zijn verhaal bij de Vreemdelingenpolitie. Volgens de recherche klopte het verhaal voor een groot deel. Zij hoorden een aantal getuigen en deden onderzoek op de markt en in Marokko. 

,,Arbeidsuitbuiting is een ernstig strafbaar feit. Buitengewoon treurig te lezen hoe een kind zijn jeugd wordt afgenomen enkel en alleen uit winstbejag door familieleden. En nog treuriger te lezen dat de intussen volwassen man door zijn familie, zelfs door zijn moeder, wordt verloochend en verstoten omdat hij zijn ooms belast'', zegt de advocaat-generaal.  

De mannen kregen ieder een andere strafeis, vanwege de rol die ze bij de strafbare feiten hebben gespeeld. De rechtbank veroordeelde de verdachten tot 32 en 21 maanden onvoorwaardelijke celstraf. De mannen gingen in hoger beroep. De uitspraak wordt over ongeveer twee weken verwacht.

Door de Redactie AD: Foto: ANP


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.