Amsterdam mag doorgaan met kentekenparkeren

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 13:20

De gemeente Amsterdam mag van de rechter doorgaan met kentekenparkeren, schrijft BNR. Er is geen sprake van inbreuk op de privacy. Dit werd besloten in een kort geding tussen Privacy First en de gemeente.

Naamloos-3376.pngHet kort geding is het gevolg van een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Een vrouw sleepte de gemeente eerder dit jaar voor de rechter nadat ze een bekeuring kreeg voor het niet opgeven van het juiste kenteken. Volgens de Hoge Raad was de boete onterecht, omdat je volgens de wet alleen een boete krijgt als er niet betaald is. Dat was in dit geval wel gebeurd.

Het werk van parkeerwachters wordt gemakkelijker als er een kenteken wordt opgegeven. Zo kunnen ze gemakkelijk controleren of er betaald is, door het kenteken te scannen. De auto's die in Amsterdam de kentekens automatisch scannen, maken hier ook gebruik van.

Uitspraak
De rechter oordeelde in het kort geding dat het invoeren van het kenteken nodig is voor de handhaving. Daarnaast zijn er voldoende waarborgen om de privacy van de burgers te beschermen. De rechter heeft ook geen moeite met het elektronische betalen.

Privacy First stelt echter dat de gemeente de wet schendt en zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door parkeerders met onnodige kosten en procedure op te zadelen. Volgens de stichting strookt het opgeven van het kenteken ook niet met de mogelijkheid om anoniem te kunnen parkeren. ,,Dagelijks loopt iedereen die anoniem wil kunnen parkeren het risico om ten onrechte beboet te worden. Deze situatie kan niet langer voortduren.''

Ook privacyadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm, partner bij bureau Brandeis, is het niet geheel eens met het oordeel. Volgens hem moeten we ons afvragen of de huidige techniek echt nodig is en of er niet een manier is om anoniem te parkeren. ,,Gewoon door muntjes in de automaat te doen of door het op een andere manier te doen zonder je kenteken in te voeren. De techniek laat dat natuurlijk wel toe, dat zien we ook in andere gemeenten. Dus wat dat betreft volg ik de uitspraak niet helemaal.''

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.