Vrijspraak geëist voor man die op verjaardag met vader op dievenpad mocht

Gepubliceerd op 5 oktober 2016 om 09:09

Op zijn achttiende verjaardag moest hij samen met zijn één jaar oudere broer en vader mee op dievenpad. Het leidde tot een beroving op een parkeerplaats, gijzeling in een auto en een vracht aan dreigementen aan het adres van het slachtoffer. Dinsdag eiste de officier van justitie vrijspraak voor de jongste verdachte. Zijn rol was te verwaarlozen.

Naamloos-3496.pngDe de inmiddels bijna 19-jarige Arnhemmer deed geëmotioneerd zijn verhaal in de rechtbank van Arnhem: „Het is verschrikkelijk klote allemaal.”

Gijzeling
Bij een homo-ontmoetingsplaats nabij Elst sloeg het drietal in de avond van 17 december 2015 toe. De Arnhemmers stapten bij een man in de auto, waarna de vader de automobilist dwong tot afgifte van zijn portemonnee en mobiele telefoon. Vervolgens moest het slachtoffer naar Arnhem rijden. Daar pinde de vader met de bankpas van de man een bedrag van 860 euro.

Tenslotte ging het drietal nog met het slachtoffer eten bij een cafetaria. Laatstgenoemde, die op dat moment de wanhoop nabij was, smeekte het personeel van de cafetaria de politie te bellen. Hij werd echter niet serieus genomen, waarna de vader en de oudste broer hem de snackbar uitwerken.

Dwang
„Het gebeurde allemaal onder dwang van onze vader”, verklaarde de 18-jarige Arnhemmer aan de rechter. Zijn broer stemde daar mee in: „We zijn bang voor hem. We luisterden, stelden geen vragen, hadden die dag geen idee wat ging gebeuren.”

Rol vader
„De rol van vader is een belangrijke factor”, constateerde ook de officier van justitie. De vader is inmiddels gevlucht naar het buitenland en nog op vrije voeten. „Op camerabeelden is te zien dat hij zonder twijfel de leider van het stel is. Er loopt op dit moment een arrestatiebevel tegen hem.”

Vrijspraak
Voor de jongste broer eist de officier van justitie vrijspraak, volgens hem is zijn rol te verwaarlozen. Voor de oudere broer wil hij een celstraf van een jaar, waarvan 193 dagen voorwaardelijk. De 172 dagen die overblijven, heeft de Arnhemmer al in voorarrest uitgezeten. Hij zou dus niet terug de gevangenis in te hoeven.

De rechtbank doet over twee weken.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.