200 miljoen voor verbetering bereikbaarheid Rotterdam

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 14:27

De regio Rotterdam krijgt 200 miljoen euro van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) om de bereikbaarheid te verbeteren. Een deel van het geld is bestemd voor een verdubbeling van het treinspoor tussen Rotterdam en Delft.

Naamloos-3705-121.png

Boven op dat bedrag stelt Schultz eveneens 200 miljoen euro beschikbaar om de doorstroming van het verkeer tussen de haven in Rotterdam en Oost-Nederland en Duitsland te verbeteren. Dat meldt de minister in een brief die vandaag is verstuurd naar de Tweede Kamer.

Voor Rotterdam betekent de gift van 200 miljoen euro dat de door het stadsbestuur gewenste derde stadsbrug een stap dichterbij is gekomen. Deze oeververbinding tussen de Waalhaven en Schiemond is een cruciale schakel in de verkeersplannen die wethouder Pex Langenberg (verkeer en milieu, D66) eerder ontvouwde. De totale kosten van deze derde stadsbrug worden geraamd op 400 miljoen euro, zo liet hij onlangs doorschemeren.

Nieuwe perspectieven
Zonder de financiële steun van het kabinet was het plan tot mislukken gedoemd, aldus bronnen op het stadhuis. Nu Schultz echter alsnog de portefeuille heeft getrokken, na een intensieve lobby vanuit het Rotterdamse stadhuis, opent dat nieuwe perspectieven. Een extra oeververbinding is volgens Langenberg hard nodig, omdat de verkeersdruk in en rondom Rotterdam de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bij de ontwerpbegroting voor 2017 is het zogeheten Infrastructuurfonds verlengd tot en met 2030, aldus het ministerie. Schultz heeft daardoor, los van extra middelen voor beheer en onderhoud, nog deze kabinetsperiode in totaal ruim 700 miljoen beschikbaar voor nieuwe investeringen. Van dat bedrag gaat 50 miljoen naar maatregelen (wegverbreding) om de doorstroming te bevorderen bij de beroemde 'flessenhals' op de A4 bij Leiden.

De vele files in de provincie Zuid-Holland kosten de transportsector jaarlijks vele tientallen miljoenen euro's. Dat is gebleken uit onderzoek van TNO in opdracht van de transportbranche. Navigatiebedrijf TomTom liet eerder al weten dat Rotterdam de drukste avondspits van Nederland heeft.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.