Gedenksteen weg na klachten van buren

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 16:29

Vijftien jaar na de moord op hun dochter Katja Suringa mochten haar ouders Hans en Beb een gedenkboom en -steen plaatsen bij de vijver bij Emiclaer. Sinds vorige week, negen maanden na de plaatsing, ligt de steen in de voortuin van hun woning aan het Zocherpad in de wijk Zielhorst. Op last van de gemeente hebben ze de steen weggehaald.

downloads-94.jpg

Bep: ,,De boom is geregistreerd en ook voor de steen hebben we mondelinge toestemming van de gemeente gekregen. Dit is vreselijk. We zijn zo verdrietig. We waren juist blij dat we een plek voor onze Katja hadden gemaakt." De gemeente laat weten dat buren een handhavingsverzoek hebben ingediend, omdat zij de gedenksteen 'anders ervaren'. GroenLinks en SP hebben wethouder Tigelaar om uitleg gevraagd.

Moorden
De Amersfoortse Katja Suringa is vijftien jaar geleden in haar woning in Stroe vermoord. De dader, haar vriend Jack R., sprong anderhalf uur na de moord bij Hoevelaken voor de trein. Twee maanden eerder had R. Katja's vriendin Dorothé (27) uit Amersfoort vermoord. R. liet een afscheidsbrief en het bebloede mes waarmee hij Katja om het leven had gebracht, achter.

Om Katja te herdenken hebben haar ouders Hans en Beb op 28 februari een gedenkplek gemaakt bij de vijver bij Emiclaer. Een walnotenboom en een zandkleurige steen met een gedenkplaatje met de tekst: 'Nooit zou jij, lieve dochter, zich in het heelal moeten bevinden, op een afstand vanwaar wij als ouders je van het begin tot eind met één blik kunnen omvatten'.

Zicht
Vanuit hun woonkamer had het echtpaar zicht op de gedenkplek. ,,Dat vonden we heel fijn. We zagen er mensen  staan. Sinds het plaatsen van de steen hebben we veel positieve reacties ontvangen. We zijn dan ook gechoqueerd dat er buren zijn die onze gedenkplek als confronterend ervaren. Wij zijn gebroken en begrijpen de onverdraagzaamheid niet."

Groenlinksraadslid Astrid Janssen en Rob Molenkamp van de SP hebben bij de gemeente geïnformeerd naar het hoe en waarom. Janssen: ,,Wij vinden dat de gemeente hier zorgvuldig en voorzichtig mee om moet gaan en hebben wethouder Tigelaar gevraagd met de familie in gesprek te gaan."

Gemeentewoordvoerder Brugt Groenevelt zegt dat buren bij de gemeente een handhavingsverzoek hebben ingediend, omdat zij de steen 'anders ervaren'. De boom staat bij de gemeente geregistreerd, maar de steen niet. ,,Ons streven is dat iedereen tevreden is. Wij willen graag een oplossing vinden."

Door de Redactie AD: Foto: Nico Brons

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.