War start slotoffensief in strijd om voortbestaan

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 16:19

De War wil de onderste steen boven over het gemeentelijk besluit de voormalige Warner ­Jenkinsonfabriek niet aan haar, maar aan projectontwikkelaar Rovase te verkopen. Geeft het stadhuis geen openheid van zaken, dan stapt de War naar de rechter.

Naamloos-3705-289-65.png

Dat zegt Harmen Zijp, één van de drijvende krachten achter de culturele broedplaats aan de oevers van de Eem. De War kreeg eind vorige maand te horen dat ze de oude fabriek en loodsen moet verlaten. Op het 7000 vierkante meter grote terrein komen onder meer (studenten)woningen en ateliers. Ze worden gebouwd door Rovase, een Amersfoorts bedrijf dat ruim 820.000 euro neertelt voor het stuk grond. Het project moet in het voorjaar van 2022 zijn afgerond.

Belofte
Medestanders van de War betwijfelen of het besluit aan Rovase te verkopen eerlijk is genomen. De War was zelf ook in de race om het terrein in handen te krijgen, en had hiervoor ruim zes ton bijeen gesprokkeld. ,,De belofte was dat bij het besluit over verkoop van het terrein vooral gekeken zou worden naar de maatschappelijke waarde van het plan", aldus Zijp. ,,Dat is niet gebeurd, anders was men wel voor ons plan gegaan. Er is puur gekeken naar het geld, en dat was niet de afspraak."

Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD) gaf eerder in deze krant al aan dat er wel degelijk is gekeken naar de maatschappelijke waarde, omdat er bijvoorbeeld studentenwoningen worden gerealiseerd. Zijp wil kunnen controleren of dit klopt, maar zegt hiervoor informatie nodig te hebben die door de gemeente geheim is verklaard. Daar is voor gekozen, omdat er in deze documenten 'bedrijfsgevoelige informatie' zou staan van eerdere gegadigden. Om dezelfde reden werd ook een deel van de raadsvergadering afgelopen dinsdag achter gesloten deuren gehouden.

Zijp heeft via een verzoek op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) geprobeerd deze documenten tóch in handen te krijgen. ,,Lukt dit niet, dan stappen we naar de rechter om dit gedaan te krijgen", aldus de War-actievoerder. Medestanders van de War willen ook in gesprek met lokale politici, om te voorkomen dat de door hen genoemde fouten vaker worden gemaakt.

Door de Redactie AD: Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.