Veroordeelde schietende agent wil van zijn straf af

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 15:25

De Rotterdamse politieman Deddy S. (39), die twee weken geleden door het gerechtshof in Den Haag schuldig werd bevonden aan een poging tot doodslag op de 33-jarige Ali Ouaalit uit Bodegraven, wil van zijn straf af. Hem werd een maand gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur opgelegd, maar daar legt hij zich dus niet bij neer. Hij gaat in cassatie tegen het vonnis.

download-8low1-159.png

De diender loste in 2012 bij een alcoholcontrole in het centrum van Rotterdam drie schoten op Ouaalit toen hij wegreed. Het slachtoffeer werd onder meer getroffen in een ruggenwervel, waardoor hij een dwarslaesie opliep en de rest van zijn leven aan een rolstoel is gekluisterd.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg tijdens de rechtszaak tegen de schietende agent om ontslag van rechtsvervolging, omdat hij zou hebben gehandeld uit 'putatief noodweer'. Dat is een situatie waarin door hem werd verondersteld dat zijn collega in gevaar was en hij daarom zijn wapen moest trekken.

De agent zegt gedacht te hebben dat de automobilist op zijn collega wilde inrijden, maar daarvan was volgens de rechtbank geen sprake. Die kwalificeerde de actie van politieman als een poging tot doodslag.

Door de Redactie AD: Foto: Jan de Groen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.