Oud-dierenwethouder Alphen pleit voor scherpe dierentuincontroles

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 15:03

Dierentuinen sluiten, zoals de Partij voor de Dieren wil, gaat Robert Blom (Nieuw Elan) te ver. De oud-dierenwethouder pleit wél voor scherpe controles op dierentuinen.

Naamloos2-846.png

,De tegenstand was toen behoorlijk", blikt Blom terug. ,,Nu is het overheidsbeleid. Voor de dierentuinen geldt hetzelfde. Als je ze zou sluiten, levert dat een storm van protesten op, maar dat gaat over. Er komt vanzelf een moment dat mensen het wel begrijpen."

De Partij voor de Dieren heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat dierentuinen moeten verdwijnen, omdat 'vermaak' met dieren niet meer van deze tijd zou zijn. ,,Het is goed dat erover wordt gesproken", meent Blom, raadslid van Nieuw Elan. ,,Bij dierenliefhebbers leeft de wens om dierentuinen te sluiten al heel lang. Als ze heel erg goed voor de dieren zorgen, heb ik er echter geen problemen mee."

Blom pleit daarom voor een inspectie die de dierentuinen constant kan controleren. ,,Vergelijk het met de onderwijsinspectie, die scholen bezoekt. Of kijk naar een kroeg. Als daar iets gebeurt, wat niet door de beugel kan, dan heeft de burgemeester de mogelijkheid de tent te sluiten. Dat zou bij dierentuinen ook moeten. Als er iets niet klopt, moet de overheid kunnen ingrijpen."

Blom vindt dat er goed gekeken moet worden naar hoe dieren verzorgd worden, of ze genoeg ruimte hebben en of de beesten zich niet vervelen. ,,Er is ook al weleens gesproken over de vogelshows, die Avifauna en Archeon houden. Zijn die vogels gekweld of worden ze slecht behandeld? Nee, daar is geen sprake van. Wetenschappers geven ook aan dat dieren daar geen last van hebben."

Educatie
Blom vindt dat dierentuinen én dus ook Avifauna een belangrijke functie hebben. ,,Veel mensen zijn geïnteresseerd in dieren en vaak vanuit een goede visie. Als er geen dierentuinen meer zijn, kunnen kinderen nooit meer een dier zien dat niet in hun eigen omgeving leeft. Als dieren zich binnen hun gevangenschap vrij voelen, vrij kunnen bewegen en goed behandeld worden, vind ik dat prima."

Door de Redactie AD: Foto: Pim Mul

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.